Vicepreședintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților propune, în premieră, analiza apelor uzate pentru depistarea SARS-CoV2

Un studiu național al Institutului de Sănătate din Italia, făcut anul trecut, a scos la iveală că noul coronavirus era prezent în două mari orașe din nordul țării cu mai bine de două luni înaintea apariției primului caz confirmat de infectare cu SARS-CoV2.

Studiul respectiv a vizat apele uzate, iar cercetătorii au descoperit urme genetice ale SARS-CoV2 în eșantioane colectate la Milano și Torino la sfârșitul anului 2019. În condițiile în care primul caz confirmat a fost în februarie 2020.

Ulterior, astfel de situații au fost descoperite și în alte țări, printre care Franța, Spania sau Olanda, în urma studierii apelor uzate colectate.

În premieră pentru țara noastră, medicul Adrian Wiener, care este vicepreședintele comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, propune Institutului Național de Sănătate Publică un studiu similar.

Potrivit hotnews.ro, Wiener a transmis o solicitare în acest sens directorului INSP.

Încărcarea virală cu SARS-CoV-2 RNA a apelor uzate provenite din canalizarea menajeră și mai ales evoluția în dinamică a acestei încărcări poate reflecta variații în prevalența COVID-19 în zonele urbane. Poate fi un instrument util în evaluarea transmiterii comunitare a bolii și poate anticipa numărul de îmbolnăviri și accesarea serviciilor medicale. Laboratoarele DSP pot efectua ritmic – la 2-3 zile analize din puncte cheie de colectare și astfel dinamica încărcării virale a populației generale să poată fi evaluată.

De altfel, în ultimul raport, prin care crește spre foarte ridicat gradul de alertă privind riscul de apariție și transmitere în comunitatea a noilor tulpini cu transmisibilitate crescută, ECDC îndeamnă statele membre să mențină și să crească monitorizarea și supravegherea răspândirii SARS-CoV-2 în general și a noilor tulpini mutante în particular”,  se arată în documentul citat de hotnews.ro.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes