ITALIENII AU DOVADA! Coronavirusul era prezent în două orașe din nordul țării cu două luni înaintea apariției primului caz de COVID-19

Noul coronavirus era prezent în două orașe mari din nordul Italiei în decembrie, cu peste două luni înainte de depistarea primului caz. Este descoperirea făcută în urma unui studiu național al Institutului de Sănătate din Italia asupra apelor uzate, transmite AFP.

Cercetătorii au descoperit urme genetice ale SARS-CoV2 în eșantioane de apă uzată colectate la Milano și Torino la sfârșitul anului trecut, iar la Bologna în ianuarie, au transmis reprezentanții Institutului de Sănătate din Italia (ISS).

Primul caz de infectare cu noul coronavirus din această țară a fost descoperit abia la mijlocul lunii februarie.

Rezultatele „ajută la înțelegerea începerii circulației virusului în Italia”, potrivit ISS.

De asemenea, „confirmă dovezile internaționale consolidate până acum” cu privire la funcția strategică a eșantioanelor de canalizare ca instrument de detectare timpurie.

Italia a fost prima țară europeană lovită de virus și prima din lume care a impus un blocaj la nivel național. Primul caz cunoscut, în afară de un cuplu de turiști chinezi, a fost un pacient în orașul Codogno din regiunea Lombardiei.

Pe 21 februarie, guvernul a declarat Codogno zonă roșie și a ordonat închiderea acestuia. Au urmat alte nouă orașe din Lombardia și Veneto. Până la începutul lunii martie, restricțiile s-au impus în toată țara.

Italia a înregistrat peste 34.500 de decese. Expertul ISS în domeniul calității apei, Giuseppina La Rosa, și echipa sa au examinat 40 de probe de apă uzată din octombrie 2019 până în februarie 2020. Rezultatele, confirmate în două laboratoare diferite prin două metode diferite au arătat prezența SARS-CoV-2 la probele prelevate la Milano și Torino pe 18 decembrie 2019 și la Bologna pe 29 ianuarie 2020. Probele din octombrie și noiembrie 2019 au fost negative, arătând că virusul nu ajunsese încă.

Având în vedere numărul mare de cazuri de coronavirus în care oamenii au simptome ușoare sau nu au deloc, testarea apelor reziduale ar putea semnala prezența virusului chiar înainte ca primele cazuri să fie confirmate clinic în zonele neatinse de epidemie.

ISS a cerut Ministerului Sănătății să coordoneze colectarea de probe în mod regulat în canalizări și la intrarea în instalațiile de epurare “ca un instrument pentru detectarea și monitorizarea circulației virusului pe diferite teritorii într-un stadiu incipient”.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes