Bilanțul pandemiei prezentat de președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, potrivit căruia numărul deceselor a crescut cu 20% în ultimele luni din cauza afecțiunilor netratate la timp, comparativ cu anii trecuți, este contrazis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Potrivit lui Borcean, din cauza pandemiei mulți oameni au murit pentru că au ajuns prea târziu la spital ori din cauza deciziei managerilor de spitale, care de teama coronavirusului au refuzat internările.
“Toată lumea a fost speriată când a văzut corturile de izolare din fața spitalului și nu a mai venit. Avem pacienți cu fractură de șold și nu vin pentru că este spital cu Covid. Au venit abdomene acute, ocluzii, peritonite, infarcte intestinale în stadii terminale, asta a fost. Au murit pentru că au venit în stadii depășite. A fost un război și în război există și victime colaterale. A doua cauză a fost habotnicia administrațiilor de spital și a conducerilor acestora, care nu au făcut internări pentru că au vrut să evite ca unitatea sanitară să devină focar și să se întâmple ca la Suceava”, a spus președintele Colegiului Medicilor din România, ale cărui declarații le găsiți aici.
El este contrazis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit căruia situația prezentată de președintele Colegiului Medicilor diferă de datele pe care le deține Ministerul.
“Avem și noi o evaluare. Nu corespunde cu a domnului doctor. În acest moment noi știm cam ce s-a întâmplat în fiecare lună în parte, și pe patologii, și COVID și non-COVID. Restricțiile au fost pentru patologiile cronice, nu pentru patologiile acute. Dacă a fost un caz acut, el a fost investigat, a fost tratat. Spitalele de fază 3, cum sunt spitalele județene, sunt cele care erau cele mai complexe, cele mai dotate, performante, ele au fost pentru patologie non-COVID. Doar medicul curant care gestiona un caz prezentat la camera de gardă era cel care lua decizia dacă pacientul trebuie internat, operat și în ce condiții”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.