Eveniment Sănătatea în România Știri

UN BILANȚ NEAȘTEPTAT AL PANDEMIEI: mai multe decese ca în anii trecuți din cauză că oamenii au ajuns prea târziu la spital! Ce spune Colegiul Medicilor din România

Numărul deceselor din România, din cauza unor afecțiuni care nu au fost tratate la timp, a crescut de la începutul pandemiei cu 20% comparativ cu anii trecuți, arată președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean.

Potrivit acestuia, citat de national.ro, oameni cu afecțiuni relativ banale, care puteau fi salvați dacă se intervenea repede, au murit pe capete. Printre cauze – teama bolnavilor de a merge la spital, ca să nu se infecteze cu noul coronavirus, dar și din cauza deciziei unor manageri de spitale, care au refuzat internări din același motiv, teama de coronavirus. Gheorghe Borcean a dat exemplul spitalului din Caransebeș, unde mai mulți pacienți au murit pentru că au ajuns prea târziu la spital.

”Spitalul Municipal Caransebeș are o clădire separată, unde este secția de boli infecțioase, de pneumologie, care a primit 28 de locuri pentru Covid. Cei cu afecțiuni pulmonare au mai așteptat. Cealaltă clădire are trei zone de acces și am reușit să izolăm complet o aripă de spital pentru Covid, dacă Doamne ferește se umple secția de pneumologie, să poată ocupa aripa pe care am izolat-o. Scăderea numărului de pacienți a venit din două cauze. Prima a fost aceea că toată lumea a fost speriată când a văzut corturile de izolare din fața spitalului și nu a mai venit. Avem pacienți cu fractură de șold și nu vin pentru că este spital cu Covid. Au venit abdomene acute, ocluzii, peritonite, infarcte intestinale în stadii terminale, asta a fost. Au murit pentru că au venit în stadii depășite. A fost un război și în război există și victime colaterale. A doua cauză a fost habotnicia administrațiilor de spital și a conducerilor acestora, care nu au făcut internări pentru că au vrut să evite ca unitatea sanitară să devină focar și să se întâmple ca la Suceava. Asta a ținut și de medici, de cât de tari și de curajoși au fost ei, astfel încât să interneze pacienții înfruntând administrația. Pentru că răspunderea în fața legii o au medicii. Directorul administrează ceva, poate să-mi spună ceva, dar medicul este liber profesionist și nu poate interveni nimic între el și pacientul său. Niciun fel de altă judecată, în afară de cea medicală, nu este între el și pacient. Din păcate, acești medici sunt mai puțini decât erau odată, pentru că în ziua de azi toată lumea se complace, se complac și medicii, la fel cum se complac și ceilalți cetățeni”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, din 15 martie până acum au murit cu 20% mai mulți oameni comparativ cu anii precedenți, pentru că în cazul lor nu s-a intervenit la timp din punct de vedere medical.

 “Raportat la perioada anilor trecuți, numărul de bolnavi care au murit a fost cu 20% mai mare. În perioada stării de urgență și a stării de alertă s-a murit mai mult de infarct, de ocluzii și de cancer. Dacă vor exista dovezi pro și contra că se putea altfel, cel puțin vom fi învățat, după perioada asta, că nu se face așa. Va trebui să avem un sistem care să poată face față și pandemiei și, totodată, să izoleze și să trateze și ceilalți pacienți. De la anul, va trebui să avem 2.000 de paturi la Terapie Intensivă, 5.000 de paturi la infecțioase, iar celelalte zeci de mii de paturi să fie în așa fel organizate încât să primească restul pacienților”, a mai spus dr. Gheorghe Borcean.