OMS DĂ SEMNALUL AȘTEPTAT DE AUTORITĂȚI! Ce se va întâmpla cu asimptomaticii

Pandemia de coronavirus nu e nici pe departe să se fi încheiat și va mai dura până ce se va întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, noile cercetări, care au scos la iveală faptul că persoanele asimptomatice transmit foarte rar virusul, au determinat Organizația Mondială a Sănătății să reconsidere modul de acțiune. Așa se face că de acum înainte participarea la o adunare, cu respectarea normelor de distanțare socială și a celor de protecție nu se va mai înscrie în definiția contactului cu o persoană bolnavă, dacă estre vorba despre un asimptomatic.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat Maria van Kerkhove, epidemiolog, de la Organizația Mondială a Sănătății.

Anunțul OMS era așteptat de specialiștii români, mai ales că rezultatele cercetărilor legate de modul în care virusul este/nu este transmis de persoanele asimptomatice a fost unul controversat.

De altfel, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat recent la Medika TV, că e nevoie de noi reglementări, mai ales că sunt două categorii distincte de asimptomatici.

Avem două categorii de persoane asimptomatice. Sunt cele care sunt tot timpul asimptomatice și care sunt detectate absolut întâmplător. La noi avem o reglementare care recomandă internarea lor în spital sau în spații tampon. De ce se face acest lucru? Dintr-o precauție, bazată totuși pe experiența altor țări. Infectivitatea lor e mai mică și dacă există condiții de locuire separată, cu grup sanitar propriu atunci pericolul pentru alte persoane nu există, dar lucrul acesta trebuie să fie posibil și trebuie să aplicat cu responsabilitate și asumat cu responsabilitate dacă discutăm de o declarație pe propria răspundere. Cea de-a doua categorie de persoane asimptomatice sunt care au trecut prin boală și care au evoluat bine, se vindecă și devin asimptomatice la sfârșitul bolii. Ele însă continuă să elimine virus o perioadă de timp nedeterminată, la unii se negativează testul PCR, la unii rămâne pozitiv o perioadă de 20-30 de zile, ei având o stare de sănătate foarte bună după boală. Mai degrabă, această categorie de persoane ar putea să fie subiectul unor decizii legate de externarea lor pentru că există studii și, în curând, va exista o poziție oficială a Organizației Mondiale a Sănătății – dar să știți că aceste poziții oficiale nu sunt bazate pe o decizie a cuiva, ci sunt bazate pe studii care sunt validate din punct de vedere științific- și care spune că s-ar putea ca aceste persoane să poată fi externate, în momentul în care trec câteva zile de la dispariția simptomelor, chiar dacă testul PCR rămâne pozitiv”, a explicat prof.univ.dr. Alexandru Rafila la Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea