ALERTĂ: CORONAVIRUS Sănătatea în România

(VIDEO) PROF. RAFILA DESPRE ASIMPTOMATICI: Sunt sau nu contagioși? Ar putea fi externați înaintea celor două teste negative, consecutive. De la cine și când este așteptată decizia

Specialiștii din România așteaptă o recomandare din partea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la modul în care trebuie asigurate serviciile medicale persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar care nu au simptome de COVID-19. Medicii atrag atenția că există două categorii de bolnavi asimptomatici și fiecare dintre acestea are nevoie de îngrijiri specifice.

În ultima săptămână, în spațiul public au apărut numeroase controverse legate de modul în care persoanele infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu au simptome specifice de COVID-19, pot transmite virusul mai departe. Totuși, medicii români consideră că această categorie de persoane trebuie tratată cu atenție sporită. Totodată, există protocoale care stabilesc foarte clar ce măsuri trebuie aplicate persoanelor asimptomatice.

Avem două categorii de persoane asimptomatice. Sunt cele care sunt tot timpul asimptomatice și care sunt detectate absolut întâmplător. La noi avem o reglementare care recomandă internarea lor în spital sau în spații tampon. De ce se face acest lucru? Dintr-o precauție, bazată totuși pe experiența altor țări. Infectivitatea lor e mai mică și dacă există condiții de locuire separată, cu grup sanitar propriu atunci pericolul pentru alte persoane nu există, dar lucrul acesta trebuie să fie posibil și trebuie să aplicat cu responsabilitate și asumat cu responsabilitate dacă discutăm de o declarație pe propria răspundere” a explicat, la Medika TV, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea, trebuie supravegheați și pacienții bolnavi de COVID-19 care s-au vindecat, dar care mai pot transmite virusul în comunitate. În cazul acestora, Organizația Mondială a Sănătății urmează să stabilească un protocol clar cu privire la modul în care trebuie supravegheați și îngrijiți. „Cea de-a doua categorie de persoane asimptomatice sunt care au trecut prin boală și care au evoluat bine, se vindecă și devin asimptomatice la sfârșitul bolii. Ele însă continuă să elimine virus o perioadă de timp nedeterminată, la unii se negativează testul PCR, la unii rămâne pozitiv o perioadă de 20-30 de zile, ei având o stare de sănătate foarte bună după boală. Mai degrabă, această categorie de persoane ar putea să fie subiectul unor decizii legate de externarea lor pentru că există studii și, în curând, va exista o poziție oficială a Organizației Mondiale a Sănătății – dar să știți că aceste poziții oficiale nu sunt bazate pe o decizie a cuiva, ci sunt bazate pe studii care sunt validate din punct de vedere științific- și care spune că s-ar putea ca aceste persoane să poată fi externate, în momentul în care trec câteva zile de la dispariția simptomelor, chiar dacă testul PCR rămâne pozitiv. În maximum o săptămână vom primi răspunsul” a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.