Ieșean în stare gravă după ce a fost mușcat de șarpe. 10 sfaturi utile în astfel de situații

Un bărbat din județul Iași, în vârstă de 50 de ani, a făcut șoc anafilactic după ce a fost mușcat de un șarpe. Bărbatul a fost mușcat de mână, iar specialiștii au stabilit că ar fi fost vorba despre o viperă, o specie de șerpi veninoși. Potrivit Mediafax, a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD, care l-a preluat pe bărbat și l-a transportat la spital, victima răspunzând favorabil la tratamentul din Unitatea de Primiri Urgențe.

Primul ajutor este esențial în cazul mușcături de șarpe, iar orice intervenție nespecializată îi poate face victimei mai mult rău decât bine.

Cunoscutul medic urgentist Tudor Ciuhodaru a publicat pe pagina sa de Facebook, încă de anul trecut, în urma unor cazuri similare, un decalog salvator, despre ce trebuie să facă sau să nu oamenii în astfel de situații.

Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. 10 lucruri care vă pot salva viața:

1. Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.
2. Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.
3. Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.
4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.
5. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun
6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica râspândirea veninului în fluxul sangvin.
7. Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.
8. Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.
9. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.
10. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin.”
,  a scris urgentistul ieșean.

Mai multe sfaturi de la specialistul în medicină de urgență din Iași găsiți AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes