Sănătatea în România Știri

Autoritățile se pregătesc pentru al treilea val! Amenințarea tulpinii britanice

Autoritățile pun la punct un plan astfel încât să nu fie prinse nepregătite în cazul în care România se va confrunta cu un al treilea val al pandemiei. Este anunțul făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care spune că România trebuie să fie pregătită pentru un nou val de îmbolnăviri în număr mare, la fel cum se întâmplă și în alte țări, din cauza tulpinii britanice a SARS-CoV2.

„Tulpina din Marea Britanie are câteva particularităţi. În principal cea care vizează copiii, având o rată mai mare de transmitere şi de contagiozitate la această grupă de persoane, deci automat deja avem un plus de grijă din punctul acesta de vedere. De asemenea rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte ţări ar trebui să ne dea şi nouă de gândit. Avem plan de rezervă pentru această creştere pentru că ne gândim că e foarte posibil să apară un val trei şi la noi”, a declarat dr. Andreea Moldovan la Digi 24.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii face apel la populație să respecte regulile impuse – purtarea măștii de protecție, distanțarea socială, igiena mâinilor, mai ales în contextul în care în week-end polițiștii au întocmit mai multe dosare penale și au împărțit amenzi pentru petreceri ilegale, organizate în pandemie.

„Ar fi fost de aşteptat ca într-un an de pandemie în care au fost mulţi oameni care s-au îmbolnăvit şi din păcate sunt oameni care au murit,să fim mai înţelepţi. Problema este, în egală măsură, şi a celor care organizează astfel de întâlniri şi petreceri, dar şi a celor care acceptă să participe acolo”,  a mai spus dr. Andreea Moldovan.

În România au fost identificate, prin secvențiere, 136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV2, iar specialiștii vorbesc despre o transmitere comunitară.