Au fost operaționalizate centrele în care va fi primit vaccinul anti-COVID. Ce urmează pentru pregătirea campaniei de vaccinare

E oficial: vaccinarea împotriva COVID-19 va începe în țările Uniunii Europene, inclusiv în România, pe 27 decembrie.

Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar pentru început România va primi 10.000 de doze de vaccin. Acestora li se vor adăuga și altele, în perioada următoare.

Autoritățile din România sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru începerea campaniei de imunizare. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat azi, în ședința de Guvern, că au fost operaționalizate centrele în care se va primi vaccinul.

Pe 21 decembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-Covid 19. Va veni o primă tranşă simbolică de 10 mii doze pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10 mii de doze vor fi distribuite către spitale de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă. Într-o primă etapă, în luna ianuarie, vom primi în jur 600.000 de doze, iar vaccinarea va fi adresată către corpul medical din unităţile publice şi private. De aceea, centrele de vaccinare într-o primă lună vor fi la nivelul unităţilor medicale, la nivelul Bucureştiului sunt 32 de astfel de unităţi medicale care vor fi centre de vaccinare”, a declarat în şedinţa de Guvern  Nelu Tătaru. 

Un punct extrem de important pe agenda autorităților îl reprezintă modul în care mesajele privind importanța vaccinării vor ajunge la populație.

Comunicarea se face la nivel de fiecare grupare populaţională, începând cu corpul medical. Sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional”, a mai spus Tătaru. 

Autoritățile mizează pe sprijinul medicilor, dar și pe cel venit de la alte categorii de persoane, care să transmită populației mesajele privind importanța vaccinării.

Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica și modul în care, așa cum spunea cineva ieri, vom reuși să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc să înțeleagă și să aibă tot ceea ce ține de informațiile necesare să poată să ia această decizie“, a declarat și premierul interimar Nicolae Ciucă.

De altfel, subiectul importanței comunicării a fost dezbătut și la Medika TV, iar specialiștii s-au declarat optimiști cu privire la ceea ce va urma.

În ședința de Guvern de astăzi a fost modificată și Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Actul normativ prevede ca normele privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 să fie stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății, al Ministrului Afacerilor Interne, al Ministrului Apărării Naționale și al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu respectarea legislației în vigoare aplicabile domeniilor respective.

Conform documentului, centrele de vaccinare împotriva COVID-19, altele decât cele din cadrul unităților sanitare, vor funcționa, în scop profilactic, ca structuri fără personalitate juridică în coordonarea Ministerului Sănătății pentru asigurarea imunizării populației.

Locația centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se va stabili prin ordin al ministrului Sănătății, cu consultarea autorităților administrației publice centrale și locale.

Fondurile necesare organizării și funcționării centrelor de vaccinare se suportă din bugetele instituțiilor și ministerelor implicate, conform activităților în responsabilitate, prevăzute în Strategie“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea