Se vaccinează sau nu românii împotriva noului coronavirus? Specialiștii sunt optimiști! Ce explicații au

Subiectul vaccinării împotriva COVID-19 este intens dezbătut de toată lumea, inclusiv (sau mai ales) pe rețelele de socializare, unde au apărut și anti-vacciniștii.

Autoritățile medicale se declară însă optimiste și cred că, pe măsură ce campania de vaccinare va evolua, tot mai mulți oameni vor opta pentru imunizare. Pentru asta, campania trebuie să se desfășoare ca la carte, iar populația să fie informată eficient cu privire la tot ce trebuie știut despre vaccin.

Invitat la Medika TV, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre rolul pe care îl are comunicarea și ce fac autoritățile în acest sens, dar și despre faptul că mare parte din personalul medical vrea să fie vaccinat.

Există totuși diferențe, după cum a explicat medicul infecționist: „Avem o intenție de moment, a fost evaluată în săptămânile anterioare, vorbim de circa 80%, chiar peste 80%, vorbim de personal medical din rețeaua primară de medicină de familie care și-a exprimat intenția de vaccinare. La nivelul spitalelor, cumulând toate datele disponibile, vorbim de o intenție de moment de circa 70% pentru medici și de circa 50% pentru asistenții medicali, însă aici există o serie de diferențe importante între spitalele care îngrijesc pacienți cu COVID, unde rata de acceptare depășește 95%, și celelalte categorii de unități medicale. Și ce am mai observat: cu cât nivelul studiilor este mai ridicat, cu atât rata de acceptare e mai crescută. Campania noastră se comunicare și informare trebuie să se plieze, înțelegând nevoia de informare a tuturor categoriilor de persoane”,  a explicat, la Medika TV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul a adăugat că reticența oamenilor este explicabilă în acest moment. Tocmai de aceea, accentul va fi pus de autorități pe informarea și încurajarea populației.

Este o reticență și o ezitare legitimă în momentul de față. Oamenii au nevoie de mai multe informații. Nu am putut vorbi concret de un vaccin, neavând o autorizare de punere pe piață.  Dar e important în această perioadă să creștem nivelul de conștientizare privind importanța vaccinării în general, indiferent de ce vaccin vorbim, și cu atât mai mult cu cât azi vorbim de vaccinarea împotriva COVID-19. Acest lucru trebuie încurajat: să ne informăm din surse credibile, din surse oficiale. Când va ajunge vaccinul vom avea și informații concrete despre tipul de vaccin, dar până atunci mai avem puțin de așteptat”,  a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Emilian Popovici, se declară la rândul său optimist și crede că pe măsură ce campania de vaccinare va înainte și numărul persoanelor care își vor dori imunizarea va crește.

Eu am încredere că populația va accepta vaccinarea, chiar și cei care sunt acum mai reținuți în a-și exprima un punct de vedere pozitiv. E o chestiune logică. În prima fază se va vaccina personalul medical, care o va face în procent majoritar, iar asta va însemna un semnal de încredere pentru populația generală. Vor urma cei din social, apoi persoane cunoscute din diverse sectoare ale statului român. Toate aceste segmente vor transmite un semnal pozitiv populației, iar pe măsură ce aceste grupe se vor imuniza, populația va căpăta încredere. Apoi urmează populația generală. Inerent, oamenii se vor întâlni. Vor fi cu mască și unii și alții, și cei vaccinați, și cei nevaccinați. Doar că cei vaccinați vor fi mai relaxați. Și pe măsură ce acest lucru se va percepe e o chestiune de psihologie, ceilalți vor dori la rândul lor vaccinarea. Procentele care se transmit acum nu sunt relevante, sondajele nu sunt largi, dar chiar și aici când apar cifre care îngrijorează, eu sunt convins că se vor micșora pe măsură ce se va derula campania de vaccinare”,  a spus dr. Emilian Popovici la Medika TV.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes