Mare parte dintre produsele alimentare conțin o mulțime de aditivi și conservanți. Unii dintre aceștia sunt benefici, fiind vitamine sau alte substanțe necesare organismului uman. Alții, în schimb, sunt adevărate bombe pentru sănătate, în timp putând genera o serie de afecțiuni, inclusiv cancer.
Tocmai de aceea, specialiștii ne spun de fiecare dată să fim foarte atenți când mergem la cumpărături și să citim eticheta produsului pe care îl cumpărăm. Aceasta trebuie să fie cât mai “curată”, adică să înțelegem clar care sunt ingredientele folosite la prepararea alimentului.
Specialistul Medika TV, dr. Laura Ene, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, spune că atenția sporită la cumpărarea alimentelor prin citirea etichetei reprezintă un pas esențial pentru a consuma produse sănătoase.
“De multe ori am spus că în momentul în care vă sunt clare și cunoscute doar primele câteva ingrediente, după care pentru toate celelalte este nevoie să deschideți un dicționar sau să verificați pe Google ce înseamnă, este cazul să vă întrebați de două ori dacă ar trebui să-l puneți în coșul de cumpărături. Orice aliment natural, care are ingrediente nutritive și cunoscute vouă, este cu siguranță de ales de pe rafturile magazinelor.
Vă îndemn astfel să alegeți alimente cât mai naturale, preparate doar din ingrediente nutritive, pe care le cunoașteți și le puteți recunoaște pe etichete. Alimentele curate și în general alimentația bazată pe produse naturale, preparate doar din ingrediente nutritive, au un impact major asupra stării de sănătate și a calității vieții fiecăruia dintre noi pe termen mediu și lung”, spune dr. Laura Ene.
Din păcate, industria alimentara a dat naștere unor abateri destul de grave de la calitate și destul de serioase de la ceea ce înseamnă sănătate, datorită nevoii de a conserva și a păstra cât mai mult timp proprietățile alimentelor, de a le da un gust deosebit și persistent în memoria colectivă și de a crea alimente care să fie cât mai pe gustul și placul papilelor gustative, chiar și cu prețul sănătății noastre pe termen lung.
Aditivii, conservanții, coloranții, amelioratorii adăugați unor alimente pot fi buni, dar și nocivi. Iată aici lista așa-numitelor E-uri bune și E-uri rele.