La inițiativa Academiei de Științe Medicale, ziua de 4 mai a fost declarată Ziua Națională a Inimii. Acest eveniment a fost realizat cu scopul de a conștientiza riscurile generate de bolile cardiovasculare în rândul populației.
Ziua Națională a Inimii reprezintă un eveniment de conștientizare cu privire la prevenția bolilor cardiovasculare. La nivel european, afecțiunile inimii generează anual 55% din decesele înregistrare în rândul femeilor și 43% din decesele înregistrate în rândul bărbaților.
Datele statistice ale Societății Române de Cardiologie arată faptul că 4,7% din populația de peste 35 de ani din țara noastră suferă de insuficiență cardiacă, ceea ce reprezintă peste 500 de mii de pacienți.
Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul dăunător de alcool. Totodată, alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Specialiștii recomandă consumul de fructe și legume, bogate în nutrienți care să protejeze inima.