Ziua Mondială a Stroke-ului (accident vascular cerebral) este marcată în fiecare an pe 29 octombrie de asociaţia internaţională în domeniu.
Potrivit unei informări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentul vascular cerebral sau stroke-ul este o boală care afectează anual peste 15 milioane de oameni în întreaga lume şi răpeşte câte o viaţă la fiecare 6 secunde.
Stroke-ul poate fi prevenit. Campania mondială împotriva stroke-ului are ca scop diseminarea informaţiilor esenţiale care pot salva vieţi, precum şi împărtăşirea cunoştintelor necesare efectuării de activităţi sau adoptării unui stil de viaţă care poate să încetinească ‘asaltul’ acestei afecţiuni.
Campania va identifica oportunităţi pentru a îmbunătăţi şi educa populaţia generală privind necesităţile fundamentale ale îngrijirii adecvate şi de calitate pe termen lung ale supravieţuitorilor unui stroke.
Campania pentru 2012-2013 se intitulează ‘Pentru că îmi pasă’ şi are ca scop conştientizarea factorilor care pot influenţa producerea unui stroke: hipertensiune, diabet zaharat, nivel crescut de colesterol, lipsa de exerciţiu fizic, lipsa unei diete sănătoase, bogată în fructe şi legume şi cu un nivel redus de sare care pot menţine un nivel scăzut al tensiunii arteriale.
Alţi factori de risc sunt consumul de alcool, fumatul.
În România nu sunt date exacte, dar se estimează că sunt aproximativ 280 de cazuri cu accident vascular cerebral la 100 000 de locuitori.