Pentru a marca Ziua Internațională de luptă împotriva pneumoniei, medicii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București au vorbit deschis, pe rețelele de socializare, despre problemele pe care le creează întregului sistem medical pneumonia.
Potrivit medicilor Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, cei mai expuși la îmbolnăvire cu agenții patogeni care provoacă pneumonia sunt copiii și vârstnicii. De asemenea, pe lângă diverse virusuri sau bacterii care ne pot îmbolnăvii, poluarea joacă, de asemenea, un rol important.
„Copiii care trăiesc în zone cu rate de vaccinare în scădere, malnutriți, care cresc în locuințe care folosesc combustibili poluanți pentru gătit și încălzire, sunt deosebit de vulnerabili. Adulții și vârstnici expuși la un aer poluat – cel mai semnificativ din arderea combustibililor fosili – și fumatul sunt, de asemenea, expuși” explică medicii, într-un comunicat.
Iată și care sunt simptomele specifice acestei afecțiuni. „Simptomele pot varia în funcție de imunitatea pacientului de la febră, tuse, expectoraţii, dispnee şi/sau dureri la nivelul toracelui, la simptome de impregnare infecţioasă – astenie nemotivată, fatigabilitate, transpiraţii nocturne. 25 % din cazurile de pneumonie pot evolua cu pleurezie asociată” explică specialiștii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Boala poate fi prevenită, mai ales că există un vaccin împotriva sa. „Cum prevenim pneumonia? Utilizând tratament profilactic ca de exemplu vaccinarea antipneumococică. Totodată se previne reducând expunerea la poluați casnici și externi” se mai arată în comunicat.