Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMI), organizează sâmbătă, între orele 14,00 – 19,00, la Muzeul Ţăranului Român (Club), simpozionul – ‘România Mileniului III are nevoie de moaşe’- prin care celebrează atât Ziua Internaţională a Moaşelor cât şi lansarea AMI, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.
Înfiinţată la începutul anului 2013 de către un grup format din 10 moaşe cu experienţă şi 5 studente ale Facultăţii de Moaşe – UMF Carol Davila, AMI doreşte să aducă în prim plan importanţa acestei profesii.
Scopul AMI este promovarea sănătăţii femeilor, nou-născuţilor, familiei lor şi întregii comunităţi prin dezvoltarea şi susţinerea profesiei de moaşă în România. AMI îşi propune conştientizarea şi promovarea profesiei de moaşă prin organizarea de evenimente, acţiuni, seminarii şi conferinţe.
În acest sens, alinierea la sărbătorirea Zilei Internaţionale a Moaşei este un prilej deosebit pentru a marca începutul derulării acestor activităţi.
Ziua Internaţională a Moaşei a fost propusă pentru prima dată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM) la Conferinţa Moaşelor din Olanda, în 1987. Patru ani mai târziu, 50 de ţări din lume au materializat propunerea şi, cu acceptul şi recunoaşterea OMS, au ales data de 5 mai.
Ziua Internaţională a Moaşei este o ocazie pentru fiecare moaşă să se gândească la numeroasele colege de branşă, să stabilească noi contacte atât în interiorul, cât şi în afara domeniului de specialitate, dar şi o ocazie pentru a conştientiza întreaga lume de aportul important pe care îl aduc moaşele în sprijinul sănătăţii.
În fiecare an, ICM propune o temă de campanie pentru a furniza un apel motivant la acţiune.
În următorii ani, până în 2015, ICM lansează tema globală ‘Lumea are nevoie de moaşe astăzi, mai mult ca niciodată’ (The World Needs Midwives Today More Than Ever) .
Moaşele sunt parte din cultura şi tradiţia popoarelor din întreaga lume.
Moaşa acestui mileniu are în plus faţă de cele tradiţionale o licenţă obţinută prin parcurgerea şi absolvirea unui program de învăţământ universitar adecvat şi acreditat. Prin urmare, ea trebuie recunoscută drept un profesionist responsabil care lucrează în parteneriat cu femeia însărcinată şi în colaborare cu ceilalţi profesionişti ai sănătăţii.
Moaşa poate oferi îngrijirea, asistenţa şi consilierea necesară în timpul sarcinii, la naştere şi în perioada lehuziei, atât femeii, cât şi nou-născutului, atunci când se derulează totul în parametri fiziologici.
De asemenea, este instruită să recunoască eventualele complicaţii ce pot apărea atât la mamă cât şi la nou-născut şi cunoaşte măsurile de urgenţă necesare ce trebuie practicate până la venirea specialiştilor avizaţi pentru astfel de situaţii.
Moaşa are un rol important în promovarea sănătăţii, atât a femeii gravide, cât şi a familiei acesteia şi a întregii comunităţi. Ea are, de asemenea, cunoştinţele necesare pentru a susţine cursuri de educaţie pre şi postnatală, îngrijire nou-născut, parenting, planning familial şi de educaţie sexuală.
Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile încă din vremuri străvechi.
În România, această profesie este de departe ignorată, lucru care produce o insatisfacţie mare în rândul moaşelor care doresc cu adevărat să ofere sprijin comunităţii. Mai mult decât atât, această situaţie nu numai că este în detrimentul sănătăţii femeilor, dar le şi privează de dreptul de a alege să nască natural cu o moaşă, se mai arată în comunicat.