Zero cazuri de tromboze în România, după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce spun specialiștii români

În timp ce mai multe state europene anunță apariția unor probleme de coagulare generate de vaccinarea cu serul AstraZeneca, în România nu au fost raportate până în prezent astfel de reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în România au fost raportate 11.600 de reacții adverse la vaccinurile anti-COVID-19. Niciuna însă nu a vizat fenomenele trombotice pe care alte state europene le-au raportat în urma administrării vaccinului AstraZeneca.

Din fericire, în România, nu avem astfel de cazuri. Avem aproximativ 300.000 de administrări și nu am întâlnit încă niciun caz de tromboză, așa cum discutăm de cele raportate la EMA”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, reprezentant al Grupului de Vaccinologie din cadrul Asociației Naționale a Medicilor de Familie, pentru Medika TV.

Mai mult, specialiștii susțin că în mod eronat se prezintă în spațiul public informații cu privire la faptul că fenomenele trombotice pot apărea la pacienții cu predispoziții la astfel de complicații medicale, tinerii fiind cei mai expuși.

Atenție, trombozele apar nu la pacienții cu predispoziții, ci la pacienții tineri, după studiile britanice. EMA a declarat că nu poate să facă o recomandare de limitare la o anumită grupă de vârstă. De ce? Pentru că nu avem un “patern” care să ne permită acest lucru”, a mai explicat dr. Gindrovel Dumitra.

De altfel, și expertul în sănătate publică Vlad Mixich a explicat recent că riscul apariției unor cheaguri de sânge este extrem de scăzut când vorba de vaccin și mult mai ridicat când e raportat la alte medicamente, inclusiv unele folosite în mod uzual.

„Riscul e cam de 1 la 100.000 – 250.000, e un risc foarte mic. Noi, oamenii, în general, nu reușim să apreciem și să evaluăm riscurile în variate situații și asta se întâmplă inclusiv în cazul acestui vaccin, în care efectele adverse au beneficiat de o mediatizare foarte mare. Există, sunt publicate reguli de tratament în cazul acestor tulburări de coagulare, doar că trebuie să le identifici din timp. Sunt multe medicamente pe care le luăm în mod curent și care au în acel prospect, care este în cutie, listate o serie de riscuri. În cazul unor medicamente luate frecvent în România, acele riscuri grave au o probabilitate mai mare și apar mai des decât riscul despre care s-a vorbit în privința acestui vaccin”, a declarat la Europa FM Vlad Mixich.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în România, au fost administrate aproximativ 400.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea