Sărbătorile de iarnă presupun și o pregătire din punct de vedere psiho-emoțional. Doar o gândire pozitivă și multă empatie ne pot ajuta să putem face față acestei perioade.
„Viața e important să fie o sărbătoare în fiecare zi. Dacă tot anul suntem triști și nemulțumiți, cu siguranță nu vom fi de sărbători, pentru că și pregătirea de sărbători necesită timp. Într-adevăr, oamenii pleacă de la anumite dezamăgiri, percepții, așteptări și consideră că în prag de sărbătoare, oamenii trebuie să fie mai buni, să ofere mai mult. În realitate lucrurile nu stau chiar așa, pentru că relațiile se construiesc în timp. Relațiile sunt bune sau rele, sunt cu plusuri și cu minusuri și de fapt oamenii de sărbători au posibilitatea să petreacă mai mult timp împreună„ susține dr. Maria Roman, medic primar psihiatru.
Mai mult, trebuie să fim conștienți de perioada de acomodare cu cei apropiați pe care o implică sărbătorile de iarnă.
„Ce se întâmplă în realitate e că venim cu partea de acomodare, dacă pe parcursul anului, nu am petrecut timp suficient cu partenerul sau cu partenera ori cu familia și stresul care ține de pregătirea de sărbători și totodată, prin comparația cu ceilalți, în sensul în care avem anumite referințe în societate în care avem că așa arată fericirea. Dacă lucrurile nu se întâmplă, înseamnă că nu avem sărbători fericite” mai spune dr. Maria Roman, medic primar psihiatru.