În timp ce trebuie să facă față unui număr tot mai mare de pacienți bolnavi de COVID-19, cadrele medicale care își desfășoară activitatea în spitalele românești sunt prea puțin protejate de autorități. O soluție eficientă ar fi ca medicii, asistentele sau infirmierele să fie testați mult mai des.
Invitat în emisiunea „Medika Special”, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș și viitor viceprimar al Bucureștiului, a vorbit deschis despre faptul că în momentul de față, în niciun spital din Capitală nu se realizează o testare în masă a cadrelor medicale. „Sunt spitale în București care țin de primărie, Ministerul Sănătății sau alte instituții care nu testează personalul medical. Mie mi se pare că lucrul acesta este o crimă și ar trebui să fie prioritate zero pentru Guvern. Pentru noi la primărie va fi prioritate zero”, a declarat Vlad Voiculescu.
O piedică în calea testării generale a cadrelor medicale o reprezintă actele normative în vigoare. În prezent, testarea medicilor, asistentelor sau a infirmierelor se face doar în anumite situații. „În momentul acesta metodologia oficială a Guvernului vorbește despre anumite categorii de medici care intră în contact cu anumite categorii de pacienți. Ar trebui ca lucrul acesta să fie extins la fel ca la persoanele care lucrează în centrele rezidențiale care sunt testate în mod periodic. La fel ar trebui să se întâmple cu întreg personalul medical”, a mai spus Vlad Voiculescu.
Nici pentru pacienți nu există norme clare în privința testărilor, mulți dintre oameni fiind obligați să plătească testele din propriul buzunar. Exprimat în euro, prețul unui test este de aproximativ 80 de euro. Vlad Voiculescu spune că întreaga cheltuială ar trebui suportată de Guvernul României: „În ceea ce privește pacienții, Guvernul ar trebui să suporte testarea. Sunt oameni care nu-și permit să facă teste pe banii lor”.
Realitatea din spitale
Într-adevăr, în multe unități medicale, testarea personalului nu se realizează în număr mare. La Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, personalul este testat doar atunci când apar focare. „La noi se fac teste la nevoie. Atunci când apare un caz sau un focar, un coleg sau un pacient. Atunci se întocmește o anchetă epidemiologică și sunt testați toți cei care trebuie testați. Altfel, o testare din aceasta de rutină nu se face“, a spus, la Medika TV, dr. Florin Bica, medic primar la Spitalul „Bagdasar Arseni”.