Vitamina banală a cărei carență în organism poate crește numărul deceselor din cauza coronavirusului. Un român, medic infecționist, din Las Vegas explică

Supranumită ”vitamina soarelui”, vitamina D pare a avea avea un rol crucial în criza coronavirusului. De altfel, specialiști din mai multe state au făcut deja o legătură între carența de vitamina D și rezistența organismului în lupta cu coronavirusul.

Printre specialiștii care vorbesc despre importanța acestei vitamine în lupta organismului cu noul coronavirus este și medicul Ion Alexie, infecţionist la un spital din Las Vegas.  Specialistul  a explicat la „Marius Tucă Show” că există o legătură între carenţa de vitamina D şi Covid -19.

„Vitamina D este o vitamină care este necesară scheletului să fie puternic. Noi testam pe toată lumea oricând, şi se pare că şi italienii şi francezii, şi am impresia că şi în China au testat, apoi au pus informaţia pe computer care a arătat că cei care aveau deficienţă de vitamina D au avut mortalitate mai mare”, a spus infecţionistul.

„În mod normal se folosesc 1.000 de unităţi internaţionale (ui ) de vitamina D pe zi, aia este doza care ne trebuie, acum eu aş folosi 2.000 de unităţi”, a adăugat dr. Ion Alexie.

De asemenea, cercetătorii din cadrul TILDA (STUDIUL LONGITUDINAL IRLANDEZ ASUPRA ÎMBĂTRÂNIRII) din cadrul Colegiului Trinity, Dublin, au dat publicității un raport care arată importanța acestei vitamine în prevenirea cazurilor de COVID-19, potrivit medicalxpress.com.

Raportul denumit ’’Deficitul de vitamina D în Irlanda – implicații pentru COVID-19’’, a arătat că vitamina D joacă un rol important în prevenirea infecțiilor respiratorii, reducând administrarea de antibiotice și stimulând răspunsul sistemului imunitar la infecții. Raportul subliniază importanța creșterii consumului de vitamina D.

Vitamina D este produsă la nivelul pielii prin expunerea la soare timp de 10-15 minute pe zi. Cei care se expun cel mai puțin la soare sau consumă puține alimente fortificate sunt cei mai predispuși să sufere de deficit de vitamina D. Din categoria de risc ridicat sunt persoanele obeze și inactive din punct de vedere fizic și cei cu astm sau boli pulmonare cronice. Cei cu deficiență de vitamina D trebuie să consume alimente bogate în această vitamină și să ia suplimente. Aceasta se regăsește în ouă, ficat și pește precum somonul sau macroul, precum și în cereale și în lactate.

Vitamina D are un rol eșential în fixarea calciului în oase și muschi, precum și rolurile majore în alte aparate și sisteme, respectiv în imunitate.

Un alt rol al vitamina D este reglarea metabolismului fosfocalcic, cu stimularea absorbției de calciu din intestin și minimalizarea pierderilor de calciu în urină.

Specialiștii susțin că doza adecvată de vitamina D poate fi căpătată în aproximativ 10 minute de stat la soare, între orele 11.00 și 15.00, afară, în balcon sau oriunde ajunge soarele, dacă nu este cumva geamul închis. Geamurile opresc razele ultraviolete necesare transformării 7-dehidrocolesterolului din piele în colecalciferol (vitamina D de origine umană).

Este suficient să fie expuse membrele, gâtul și fața.  

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes