Știri

Virgil Musta: Nu trebuie să renunțăm la mască și la măsurile de protecție, pentru că pandemia nu s-a terminat

Reputatul medic infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara spune, într-o postare pe Facebook, că nu e momentul să lăsăm garda jos, mai ales că vor urma săptămâni și luni grele din punct de vedere epidemiologic. Masca nu trebuie să lipsească nici măcar în cazul persoanelor vaccinate.

“În august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă care urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare, pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru.

Războiul nu se câştigă în spitale, prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie. Dacă ajung în spitale un număr prea mare de persoane infectate, care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este. Abordarea greşită nu iartă. Unele ţări nu au înţeles de la început potenţialul foarte periculos al pandemiei şi au încercat la început să obţină o imunizare colectivă, prin boală, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecţie (exemplu Marea Britanie). Au constatat că au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor şi al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieţi umane a fost mare“, a scris dr. Musta pe Facebook.

Acesta a subliniat că vaccinarea este singura soluție pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur.