Deși pare a fi o boală ținută sub control, hepatita A apare periodic în statisticile medicale. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în localitățile care nu au sisteme publice de apă potabilă și canalizare funcționale. Invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București, a explicat faptul că în special în localitățile rurale din sudul României apar cazuri de hepatită A din cauza problemelor legate de lipsa utilităților.
„Hepatita A are o formă de transmitere clasică, fecal-orală, de aceea i se și spune boala mâinilor murdare. A fost și este o boală strâns legată de sanitație. Din fericire, în România, programele care au adus apa în case și canalizare au scăzut amploarea acestei boli. Din păcate, în momentul de față, sunt sate unde nu există canalizare sau canalizarea nu este corespunzătoare. Aceste sate sunt în special aici în sud, unde putem spune că aproape avem focare. De cel puțin un an ne tot vin cazuri de aici. Iată, deci că sanitația este un lucru important” susține dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.
O boală pentru care există vaccin
Din fericire, infecția cu virusul care provoacă hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare. Totuși, imunizarea împotriva acestei boli nu este obligatorie în țara noastră, iar multe persoane nu par interesate să-și administreze serul.
„Într-adevăr există și posibilitatea de vaccinare, ceea ce este un lucru foarte bun, dar în România vaccinarea pentru hepatita A nu este obligatorie pentru că, repet amploarea bolii a scăzut” mai spune dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.
Simptome specifice hepatitei A
Infecția cu virusul care provoacă hepatita A are câteva simptome specifice. Pe lângă simptomele digestive, precum greață sau vărsături, persoanele diagnosticate cu hepatita A prezintă o colorație în galben a pielii, tegumentelor și a ochilor. Totuși ce-i aduce la medic pe pacienți este coloritul exagerat al urinei.
„Toate hepatitele acute se manifestă aproape la fel. În popor, hepatita A era numită gălbinare. Adică omul începea să se îngălbenească, avea icter. Pacientul are o stare proastă, astenică. Astenia este unul dintre cele mai importante semne și bineînțeles apar niște fenomene digestive, precum vărsături, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri în partea dreapta. Un lucru care sperie pe cei mai mulți pacienți și care-i trimite la medic este colorația urinei” mai spune dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.