Consumat în cantități mari, zahărul poate fi periculos pentru sănătate. O alternativă mai prietenoasă cu metabolismul nostru sunt însă considerați îndulcitorii. Invitat în studioul Medika TV, prof. dr. Mircea Beuran a explicat însă că îndulcitorii ciclamați nu sunt tocmai o benefici pentru organism.
„Sunt niște îndulcitori naturali, dar aceia ciclamați sunt deja în literatură compromiși. Vedem de foarte multe ori, în diferite ipostaze, când consumi o cafea un ceai undeva, îndulcitorul poate să fie zahăr sau îndulcitorul ciclamat. Preferabil este să iei 5 grame de zahăr, că este sub doză, decât să îți iei o pastiluță două de ciclamat” susține prof. dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca.
Aspartamul, la fel de controversat
Lumea medicală pare să aibă opinii similare și față de un alt produs folosit pe post de îndulcitor și potențiator de arome, aspartamul. Recent, ong-ul FoodWatch, alături de asociația franceză Liga Împotriva Cancerului și aplicația franceză de nutriție „Yuka”, au redactat un document comun prin care solicită interzicerea aspartamului.
Petiția a fost răspândită în 11 țări europene și solicită interzicerea aditivului, adresându-le statelor membre să facă demersuri comune în acest sens. Potrivit FoodWatch, aspartamul este prezent în peste 6000 de produse, în special sucurile carbogazoase „light” (fără zahăr), iaurturi sau gumă de mestecat.
În 2023, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția cu privire la faptul că aspartamul este considerat „posibil cancerigen” pentru organismul uman.