Din dorința de a le face pe plac celor mici sau de a-i face să fie cuminți, tot mai mulți părinți îi expun pe copii la interacțiunea cu gadget-urile la vârste foarte, foarte mici. Psihologii susțin faptul că această abordare nu este deloc benefică pentru copii.
„Știu că mulți adolescenți îmi vor da hate și foarte mulți părinți normal că nu poate fi adevărat. Eu aș recomanda aceste instrumente după 12, 13 ani, când deja creierul și percepția copilului cu realitatea și cu relațiile și cu capacitatea individului de a se autoregla emoțional s-au întâmplat deja. Noi pur și simplu sărim această etapă” a explicat, la „Sistemul Medikal”, Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, președintele Asociației „Happy Minds”.
Ce se întâmplă în capul copiilor?
Expunerea timpurie a copiilor la gadget-uri reprezintă expunerea lor la o serie de stimuli și de informații pentru care creierul lor nu este pregătit și dezvoltat astfel încât să le asimileze. Mai mult, creează atitudini negative față de tot e înseamnă activități sau medii care nu sunt la fel de stimulatoare.
„Noi expunem copilul la niște stimuli pentru care creierul lui nu este pregătit și-i luăm dreptul de a-și dezvolta alte capacități. De aceea acești copii ajung să aibă eșec școlar, pentru că școala nu este la fel de stimulant, cum este orice fel de gadget. Și atunci această suprastimulare” a mai spus Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, președintele Asociației „Happy Minds”.