VIDEO Tratamentul chirurgical al endometriozei cu ajutorul roboților medicali. Medic: „Oferă multe avantaje”

Tratamentul endometriozei este, de cele mai multe ori, medical. Sunt însă și situații în care medicii trebuie să apeleze la terapia chirurgicală, pentru că unele paciente nu răspund la medicație. Astăzi, datorită dezvoltării tehnologice, astfel de intervenții se realizează cu ajutorul roboților medicali. Avantajele pe care le oferă chirurgia robotică sunt multiple, spun specialiștii care o utilizează în practica medicală.

„Este o operație dificilă, care necesită o echipă multidisciplinară. Și având toate aceste provocări și pentru a le depăși astfel încât operația să fie un succes din toate punctele de vedere eu zic că intervențiile chirurgicale cu ajutorul robotului ajută foarte mult. Pentru că sistemul robotic oferă o vizualizare a câmpului operator cum nu se mai întâlnește. Este o imagine clară a abdomenului și a pelvisului pacientei. Vezi foarte bine structurile, știi ce trebuie să eviți, știi ce trebuie să rezeci. Vezi leziunile de endometrioză pe care altfel nu le-ai putea vedea, poți să folosești și tot felul de artificii cum ar fi floresceina care colorează aceste leziuni și le poți vedea într-o anumită imagine specifică” explică dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Endo Institute ‒ Centru de Excelență în Managementul Endometriozei și Șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria.

Mai mult decât atât, robotul medical are capacitatea de a interveni în zonele foarte greu de abordat prin metodele clasice de chirurgie.

„În plus sistemul robotic are capacitatea, prin instrumentele pe care le oferă, să intervină în zone extrem de înguste unde putem opera, acolo unde ne-ar fi foarte greu cu alte metode. Cu ajutorul chirurgiei clasice n-am putea să ajungem acolo și laparoscopic e mai dificil în anumite situații. Robotul, din punctul meu de vedere, este un upgrade pentru că aceste lucruri pe care le oferă robotul conduc de fapt la a fi cea mai bună versiune a ta ca și chirurg pentru pacient” mai spune dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Endo Institute ‒ Centru de Excelență în Managementul Endometriozei și Șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria.

Cu toate acestea, tratamentul chirurgical al endometriozei reprezintă ultima opțiune pentru paciente, fiind aplicat doar atunci când nu există un răspuns la terapia medicamentoasă.

„În primul rând trebuie să se înțeleagă faptul că tratamentul chirurgical este rezervat pentru maximum 10% dintre paciente. În al doilea rând trebuie să se înțeleagă că noi suntem setați să recomandăm amânarea actului operator. Nu oferim chirurgia ca primă și singură opțiune pentru pacientă. Este doar pentru pacientele la care terapia medicamentoasă a eșuat, dar o dată ce operăm, suntem obligați să operăm cât mai radical adică să curățăm toate leziunile de endometrioză. Trebuie să fim radicali cu boala și să fim conservatori cu funcția, adică să păstrăm funcționale tractul digestiv, tractul urinar și aparatul reproducător. Femeia trebuie să aibă o șansă să conceapă după chirurgie” mai spune dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Endo Institute ‒ Centru de Excelență în Managementul Endometriozei și Șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria.

 

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea