Genetica medicală are o importanță deosebită în prevenția și tratarea a numeroase afecțiuni. Astăzi, datorită testărilor genetice putem stabili diagnostice cu precizie și putem îndepărta riscul de a ne îmbolnăvi.
„Lucrurile sunt destul de simple atunci când pacienții intră în contact cu medicul specialist care are rolul de a-i ghida prin procesul de testare și descoperire genetică. Practic, medicul specialist în genetică are rolul de a diagnostica și de a face un plan de management persoanelor cu afecțiuni genetice sau care apelează la testarea genetică din diverse motive” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală – Clinica Helixomic.
Profilul pacienților
Pacienții care pot beneficia de testări genetice nu au un profil specific. Mai mult, genetica medicală s-a dezvoltat în ultima perioadă, mai ales în ceea ce privește prevenția. Astăzi, datorită geneticii medicale poate fi prevenită transmiterea unor mutații de la părinți către copii.
„Pacienții poți fi de la femei însărcinate, la copii, la adulți, chiar și persoane în vârstă. Mă bucur foarte mult că există foarte multe progrese în domeniu care se duc dincolo de diagnostic, pentru că până de curând genetica era doar despre diagnosticul afecțiunilor genetice moștenite sau dobândite. Acum ne ducem către o eră a prevenției, putem preveni transmiterea unor mutații către copii ceea ce este un alt nivel” a mai spus dr. Anca Neacșu, medic specialist genetică medicală – Clinica Helixomic.