Dacă dinții naturali nu mai pot fi salvați prin tratamentele obișnuite, medicul stomatolog recomandă utilizarea unei proteze dentare. Există mai multe tipuri de proteze dentare ce pot fi montate în funcție de problema dentară a fiecărui pacient care se prezintă la cabinet.
Orice tip de proteze dentare a fost creat cu scopul de a reda morfologia și funcționalitatea danturii. Totuți trebuie reținut faptul că, tipul de proteze dentare utilizate este ales doar de către medicul specialist, în urma consultului efectuat la clinică.
„Variantele, ca și tratament protetic sunt chiar foarte multe. Pornim de la cele mai simple, deși în protetică dentară nu este nimic simplu. Avem, de exemplu, coroanele unidentare, asta înseamnă niște coroane acoperă un dinte sau punți, punți însemnând deja lucrări protetice care acoperă absența unor dinți sau vorbim despre fațete dentare, care sunt restaurările protetice cu gradul cel mai mic de șlefuire a dintelui. De asemenea, putem vorbi și de reabilitări supraimplantare, când pacienții sunt edentați total și doresc totuși lucrări fixe. Gama este foarte largă, ca și tip de lucrări” susține dr. Denisa Sabău, medic specialist protetică dentară, Clinica MaxiloMED, prezentă în studioul „Doctor Medika”.
Materiale pentru proteze dentare
Protezele sunt fabricate din materiale pentru proteze dentare, foarte rezistente și care redau naturalețea implanturilor. Pe piață există diverse materiale pentru proteze dentare, astfel că fabricarea unor proteze dentare poate fi realizată din materiale precum zirconiul sau ceramica.
„Când vine vorba despre materialul din care aceste proteze sunt realizate, de asemenea, vorbim despre o gamă deloc redusă, mai ales acum în această perioadă când vorbim despre tehnici noi, tehnologii noi, materiale noi. Totuși dacă ar fi să subliniem câteva dintre cele mai folosite materiale astăzi în protetica dentară, am puteam spune că încă sunt coroanele metalo-ceramice, tot mai mult teren câștigă coroanele din zirconiu, care sunt foarte fiabile, cu indicații largi, și putem spune apoi ceramica, așa cum spun pacienții porțelanul” mai spune dr. Denisa Sabău, medic specialist protetică dentară, Clinica MaxiloMED.