Diagnosticul epilepsiei, mai ales a celei declanșată pe fond genetic, poate fi realizat cu ajutorul testelor genetice. Boala poate fi descoperită pe tot parcursul vieții pacienților, spun specialiștii.
„Există epilepsii monogenice care pot fi diagnosticate și care, uneori, au tratamente țintite. Oricând pot fi diagnosticate, sigur că majoritatea genetice încep de la naștere, dar există și epilepsii genetice care încep și mai târziu. Copil mic, adolescent sau adult. Bolile genetice pot începe la orice vârstă” a explicat, la „Sistemul Medikal”, prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, invitată în emisiunea „Sistemul Medikal”.
Boli cu simptome similare
Medicii susțin că există numeroase afecțiuni neurologice ce pot avea simptomatologie similară cu epilepsia sau afecțiuni asociate epilepsiei.
„Sunt multe afecțiuni care avea modificări structurare cerebrale și care pot să dea și tulburări motorii, pot să dea și tulburări cognitive, de socializare și care la un moment dat pot să asocieze crize epileptice, cauza fiind comună. Structurală sau genetică și se poate asocia cu mai multe” a mai spus prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, invitată în emisiunea „Sistemul Medikal”.