VIDEO Suplimentele pentru creșterea masei musculare pot afecta calitatea spermei. Iată ce spun medicii 

Trupurile sculptate ale bărbaților care merg la sală presupun un sacrificiu, acela infertilității masculine. Totul din cauza suplimentelor administrate pentru creșterea masei musculare. Studiile au demonstrat faptul că steroizii anabolizanți, de exemplu, au ca efect încetinirea procesului de producere a spermei, denumit în termeni medicali spermatogeneză.

Practic aceste suplimente administrate pentru creșterea masei musculare, în special steroizii anabolizanți, afectează calitatea spermei deoarece influențează producția naturală de hormoni sexuali, în special testosteronul. Corpul percepe acest hormon ca fiind sintetic și oprește producția celui natural. În acest context, se reduce și procesul de producere a spermei.

Mai mult decât atât, studiile au arătat faptul că steroizii anabolizanți pot provoca chiar absența totală a spermatozoizilor din lichidul seminal, condiție medicală denumită azoospermie. De asemenea, aceleași tipuri de suplimente pot avea ca efect provocarea unor defecte în structura și funcționalitatea spermatozoizilor.

Astfel, pentru bărbații care se confruntă cu probleme de fertilitate, recomandarea medicilor este ca aceștia să renunțe la aceste tipuri de suplimente utilizate pentru creșterea masei musculare.

„Să renunțe la hormonii de la sala de sport, pentru că mulți iau suplimente și aceste afectează spermatogeneza bărbaților. Când este testosteron mult, sunt mușchii puternici,, dar spermatogeneza este afectată. Așa că îi sfătuim în acest sens și astfel ameliorăm spermograma” a explicat, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Obezitatea, factor de risc pentru infertilitatea masculină

Problemele de metabolism pot reprezenta, de asemenea, o cauză a infertilității masculine. Astfel, obezitatea are ca efect scăderea producției de testosteron, iar acest proces afectează calitatea spermei, în sensul în care se diminuează producerea de celule sexuale masculine. Din fericire, procesul este reversibil atâta timp cât partenerii infertili respectă recomandările medicale.

„Faptul că există spermatozoizii lenți putem să dăm un tratament, să-l învățăm pe domn să nu mai fumeze, să slăbească, dacă este supraponderal. Iată deci cum obezitatea este o cauză și a infertilității masculine” a mai spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Un stil de viață alimentar sănătos, precum și efectuarea exercițiilor fizice fără utilizarea suplimentelor pentru creșterea masei musculare pot ajuta la îmbunătățirea calității spermei și rezolvarea problemelor legate de infertilitatea masculină.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea