Deși poate părea greu de perceput, unele alimente, în special cele bogate în zahăr, pot crea dependență. Adicția alimentară ar putea fi considerată o cauză a dezechilibrelor metabolice care apar în organism. De aici și până la boli precum obezitate sau diabet nu mai este decât un singur pas.
„Se merge foarte mult pe partea aceasta a înțelegerii alimentației și din punct de vedere al adicțiilor. Medicina adicției este medicina viitorului. Adicția de zahăr devine o constantă dacă de la vârste mici suntem învățați cu desert la fiecare masă sau obiceiurile nu sunt insuflate prin propriul exemplu” susține dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Ingredientul care transformă alimentele în adicție este zahărul. Prietenos, într-o fază incipientă, cu organismul nostru, zahărul provoacă adevărate dezechilibre metabolice.
„Zahărul face minuni, la început face minuni creierului ne dă o senzație de euforie că ne aduce o stare de bine, dar în timp adicția de zahăr ne creează o dependență care nu e sănătoasă” explică dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Totodată și carbohidrații procesați pot crea dependență alimentară. „De asemenea, consumul de carbohidrați procesați poate să creeze în timp un dezechilibru care să conducă la apariția anxietății, a depresiei. Suntem din ce în ce mai supraponderali, mai triști și ne întoarcem într-un cerc vicios” mai spune dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.