Așa cum societatea se schimbă odată cu trecerea timpului și parentingul funcționează astăzi după alte reguli decât cele din trecut. Astfel, pentru ca legătura dintre părinții și copiii de astăzi să fie puternică și autentică, este important ca adulții să învețe să aibă grijă de cei mici folosind alte principii decât cele pe care părinții lor le-au aplicat în trecut. Regula „faci așa cum spun eu!” nu mai funcționează demult, iar principalul său efect este de a-i îndepărta pe copii de familie.
Specialiștii vorbesc despre noul tip de parenting ca fiind unul în care să existe reguli, dar negociate, nu impuse.
„Parentingul sau modul de a crește un copil noi îl învățăm de la felul în care am fost noi crescuți de părinții noștri. Și atunci, da este important ca părinții să poată să rupă acel comportament pe care l-au avut părinții lor și să nu-l repete în momentul în care își cresc copiii. Studiile spun că cel mai bun tip de partentaj este cel autoritativ, adică cu reguli clare și precise, dar negociate, și cu foarte multă conținere și conexiune” a explica t Bianca Poptean, psiholog și realizator Medika TV, în cadrul emisiunii „Medika Antidrog”.
Ce ar trebui să știe părinții de astăzi?
Copiii, într-adevăr, au nevoie să fie ghidați de reguli, dar ele trebuie impuse cu blândețe, nu cu autoritate. Mai mult, negocierea lor este un element esențial, pentru că deschiderea adultului către o discuție îl ajută pe copil să înțeleagă regulile și-i conferă validare. Regulile impuse fără nicio negociere îi determină pe copii să le respingă și să caute validarea în altă parte.
„Nu mă duc în acel stil autoritar, în care doar impun, care e ca un fel de dictatură – eu sunt părintele tu taci și asculți, eu aduc banii, eu te țin în casă – ci în stilul acela, în care ok, sunt niște reguli, tinerii, copiii, au nevoie de reguli pentru că orice creier în dezvoltare are nevoie de rutină și de disciplină. Și dacă acestea nu există, ei se pot duce în astfel de comportamente la risc pentru că nu toate funcțiile creierului sunt toate maturizate. Neuroștiința ne spune acum că un creier se maturizează abia la 24, 25 de ani. Ceea ce înseamnă că ei sunt impulsivi, nu pot lua decizii așa cum le poate lua un adult, se duc mai ușor… Așa că e important ca părinții să fie acolo lângă ei și să le impună niște reguli negociate” a mai spus Bianca Poptean, psiholog și realizator Medika TV.