VIDEO Schimbările climatice ne afectează inima. Cum explică medicii fenomenul?

Nu doar mediul înconjurător este afectat de schimbările climatice, ci și sănătatea noastră. Cei mai expuși acestui fenomen sunt bolnavii de inimă. Totul într-o țară precum România, în care incidența mortalității cauzată de afecțiunile cardiovasculare este tot mai mare.

„Bolile cardiovasculare rămân o povară pentru tot sistemul medical, pentru că suntem în situația în care în România. Aproape 55% din decesele care au loc în fiecare an sunt provocate de bolile cardiovasculare. Cam peste 10% peste media europeană. Iar toate aceste procente care se adună sunt cauze și de faptul că noi avem o expunere la factorii de risc asociați celor clasici, precum poluarea atmosferică, fonică și schimbările climatice” atrage atenția dr. Ștefan Busnatu, prorector UMFCD București, medic primar cardiolog la Spitalul Bagdasar Arseni din București.

Din punct de vedere al schimbărilor climatice, bolnavii de inimă sunt afectați în primul rând de modificările bruște ale temperaturii. Alternanța dintre zilele cu temperaturi ridicate, urmate de zile cu temperaturii scăzute le pune sănătatea în pericol.

„Dacă este să discutăm de schimbările climatice, m-aș reveni la această alternanță a temperaturilor. Temperaturi de toamnă și de primăvară, cu zile în care temperatura scade la -5 grade Celsius. Pacienții cu boli cardiovasculare sunt pacienți la risc de a se decompensa și de a suferi evenimente cardiovasculare acute, precum infarctul sau complicații asociate insuficienței cardiace, asta pentru că  din păcate acești pacienți sunt în categoria pacienților vulnerabili. Iar acești pacienți au niște modificări în organism, generate de modul în care reacționează corpul nostru la fluctuațiile de temperatură” mai spune dr. Ștefan Busnatu, prorector UMFCD București, medic primar cardiolog la Spitalul Bagdasar Arseni din București.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea