VIDEO Românii pun sănătatea orală pe locul 2. Medic: „Mulți pacienți au preferat să plece în excursie decât să-și repare dinții”

Un studiu despre sănătatea orală, efectuat anul trecut de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, arată că la acest capitol românii stau foarte prost. Medicii stomatologi atrag atenția cu privire la faptul că mulți pacienți nu conștientizează problemele dentare pe care le au și nevoia de a fi tratate.

„Este absolut izbitor când ne gândim că nivelul nostru de viață a crescut, iar veniturile s-au majorat semnificativ. Nu există această conștientizare a importanței stării noastre de sănătate. Auzi pacienți care pun în cumpănă între a-și face dinții, ca și ceva cu totul exterior, sau au investi bani într-o mașină  nouă sau să plece într-o excursie. Chiar am avut pacienți într-o astfel de situație. Deși aveau un status oral nu tocmai bun, dar au zis că se vor gândi la o decizie după revin din concediu. Este derizoriu, oarecum faptul că oamenii nu conștientizează importanța dinților noștri pentru întregul corp” a explicat, la „Doza de prevenție”, dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog, chirurg implantolog.

Statul nu arată interes pentru sănătatea orală

Cabinetele stomatologice se numără printre furnizorii de servicii medicale care nu primesc foarte mulți bani de la stat, în baza contractelor încheiate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii stomatologi susțin că evită să semneze astfel de contracte atât din cauza birocrației excesive, cât și din cauza faptului că sumele pe care le primesc pentru serviciile acordate pacienților sunt derizorii.

„Despre contractele cu CNAS pot să vă spun că implică extrem de multă birocrație., trebuie multe dosare completate și practic CNAS nu acoperă mare lucru din manoperele dentare. La copii acoperă doar sigilările, care sunt super simple și necostisitoare, în timp ce la copii este extrem de important să facem niște tratamente de canal, să tratăm toate cariile, pentru că ele reprezintă boli molipsitoare. Și vorbim de CNAS mai acoperă la pensionari extracții în număr limitat și proteze dentare. Acesta este motivul pentru care noi oricum nu am preferat să încheiem astfel de contracte” mai spune dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog, chirurg implantolog.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea