(VIDEO) PUTEM ȚINE DIETĂ ȘI ÎN CONCEDIU? CATEGORIC, DA! Regulile dr. Laura Ene pentru un concediu în care putem slăbi

Ieșirea din izolare și venirea sezonului estival când foarte mulți români programează vacanțe la mare sau ieșiri la piscină, determină alegeri disperate pentru slăbirea într-un ritm rapid, uneori cu consecințe grave asupra echilibrului organismului.

Pornind de la această situație, dr. Laura Ene, expertul Medika TV în nutriție, a vorbit, în cadrul ultimei ediții a emisiunii Secretele Nutriției, despre capcanele dietelor și despre restricțiile potrivite pentru a pierde kilograme (emisiunea în format integral poate fi vizionată AICI).

Sfaturile au fost adaptate sezonului estival în care ne aflăm. Este un sezon în care tentațiile sunt mai mari decât oricând. Piețele abundă în fructe, dar frcutele, pot fi, în anumite momente ale zilei, dușmanii și nu prietenii greutății. În al doilea rând, plecăm în concedii și suntem tentați să abandonăm toate regulile care ne ajută în lupta cu kilogramele. Dar, specialistul Medika TV spune că putem să continuăm dieta și în concediu, dacă urmăm câteva REGULI DE AUR.

În primul rând, ritmul ideal în care ar trebui să urmărim să slăbim ar fi de un kilogram pe săptămână. Dacă vom slăbi mai mult de un kilogram pe săptămână, este aproape clar că organismul nostru a fost supus unor situații excesive care au însemnat, fie înfometare, fie un regim alimentar foarte sărac în proteine și vitamine, care poate genera dezechilibre.

Soluția nu este eliminarea cu totul a unor alimente, ci, prima regulă de aur, este REDUCEREA PORȚIILOR DE MÂNCARE. Intervenția asupra cantităților nu trebuie să fie drastică din prima zi. Putem să diminuăm cantitățile, progresiv, până vom ajunge, de pildă, ca prânzul să fie compus dintr-un singur fel de mâncare, la fel și cina. Această abordare este, însă, recomandată, doar pe perioada dietei. Când vom reveni la un program alimentar normal, va trebui să menținem porțiile de mâncare reduse, dar să adoptăm un stil echilibrat, cu două porții de mâncare, măcar la prânz. Ca să nu ajungem în situația de a avea carențe de vitamine, există o altă regulă de aur, referitoare la ponderea legumelor și fructelor în meniul zilnic. TREI PORȚII DE LEGUME ȘI DOUĂ DE FRUCTE, aduc un echilibru nutrițional. Sigur că este important și când mâncăm legumele și fructele. Fructele pot fi gustări, dar nu le vom mânca după ora 18,00 . De asemenea, trebuie să evităm exagerările în privința cantităților de fructe pentru că ele conțin zahăr. Mâncate seara, când nu mai facem mișcare, fructele se transformă în grăsime care se depune, în special, pe abdomen și pe care o vom observa chiar începând de a doua zi după consumul exagerat.

O altă capcană, în sezonul estival, ar fi renunțarea la SPORT, la activitatea fizică. Sigur că atunci când ne aflăm în vacanță ne place să lenevim, dar puțină mișcare, după masa de prânz sau după cină, parcurgerea pe jos a unei distanțe de câțiva kilometri până la un obiectiv turistic, nu doar că nu omoară pe nimeni, dar vor ține departe surplusul de kilograme.

NU SĂRI PESTE MESE, ÎN CONCEDIU! Această regulă înseamnă nu doar respectarea celor trei mese zilnice, ci, pe cât posibil, și a orelor obișnuite la care servești aceste mese. Micul dejun și prânzul sunt mesele la care sunt permise micile abateri, însemnând inclusiv un desert sau alimente din categoria carbohidraților.

O discuție cu bucătarul vă va ajuta să fiți mai atenți la ceea ce aveți în farfurie. Mâncarea pregătită pe loc este alegerea cea mai bună, dar nu alimente prăjite, gătite pane sau gratinate. Ar mai fi de evitat mâncarea cu sosuri, dar și salatele deja preparate. O salată adusă la masă fără dressing te va ajuta să controlezi cantitatea pe care o adaugi, în special cea de ulei.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes