În timpul consultului oferit de medicul stomatolog, acesta poate dispune ca soluție terapeutică purtarea aparatului dentar. Acest dispozitiv are rolul de a ne proteja dantura și de a menține sănătatea orală. Așa că oricât ar fi considerat un moft, aparatul dentar este o necesitate dacă purtarea lui este recomandată de medici.
Aparatul dentar este parte a tratamentului ortodontic. Tratamentele ortodontice sunt aplicate cu scop preventiv pentru a corecta anumite disfuncții ale sistemului dento-maxilar, astfel încât să putem preveni, pe viitor, apariția cariilor sau a bolilor parodontale. Astfel, medicii susțin că purtarea aparatului dentar nu este deloc un moft ci, din contră, reprezintă un mijloc prin care ne menținem sănătatea orală.
„În primul rând tratamentul ortodontic este un tratament preventiv și este un tratament neinvaziv. Prin aplicarea unui aparat dentar corectăm anumite funcții ale aparatului dento-maxilar și prevenim apariția unor probleme. Dacă avem dinții înghesuiți riscul este mai mare de a se produce carii, carii interdentare în special. Și, de asemenea, crește riscul de apariție a problemelor parodontale. Gingia se inflamează atunci când dinții sunt înghesuiți pentru că nu mai pot fi igienizați corect și astfel, în timp, pot apărea retracții gingivale. Este important să ne asigurăm și să înțelegem că prin tratamentul ortodontic prevenim apariția unor alte probleme. Nu este un moft atunci când este necesar, mai ales că nu predispune la riscuri din punct de vedere al sănătății” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și estetică dentară.
De ce e important să purtăm aparat din copilărie?
De foarte multe ori, problemele dentare ce presupun ca metodă terapeutică tratamentul ortodontic sunt descoperite la vârsta adultă. Medicii recomandă însă părinților să meargă cu cei mici la cabinetul medicului stomatolog și, dacă se impune purtarea aparatului dentar, să accepte această soluție terapeutică. Avantajele purtării aparatului dentar în copilărie sunt multiple.
„Dacă acest tip de tratament se utilizează încă din copilărie, lucrurile se rezolvă repede, de cele mai multe ori. Țesuturile sunt mai elastice, răspund mai ușor la tratament, obținem un rezultat mai rapid și mai stabil în timp” susține dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și estetică dentară.
Probleme dentare rezolvate cu ajutorul aparatului dentar
Există o serie de anomalii în ceea ce privește creșterea dinților pe care le putem trata prin purtarea aparatului dentar. Fie că vorbim despre dinții înghesuiți, fie că vorbim despre faptul că dinții de jos îi acoperă pe cei de sus, toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul acestui dispozitiv medical.
„Atunci când nu există un raport corect între dinții de sus și cei de jos. Atunci când există o distanță, așa cum apare în ocluzia deschisă, este important să asigurăm o erupție corectă a dinților și dinții să vină în contact unii cu alții. O altă anomalie frecventă acel angrenaj invers, atunci când dintele superior nu oclude în afara celui inferior ci, din contră, invers. Adică dinții de jos îi acoperă pe cei de sus” a mai spus, la „Doctor Medika”, dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și estetică dentară.