VIDEO Prevalența epilepsiei în România. Câți copii sunt afectați de această boală?

În lipsa unui registru de boală dedicat epilepsiei, medicii specialiști fac eforturi pentru a ști cu exactitate câte cazuri există la nivel național. Datele furnizate publicității au fost colectate în baza unor parteneriate încheiate cu instituții europene, care dețin o eviență a cazurilor în spațiul comunitar.

„Datele sunt extrapolate de la datele de prevalență de la alte țări care au registre de epilepsie. Prevalența este, mai mult sau mai puțin, 1% din populație. Deci la o populație de 18 milioane de locuitori, ne așteptăm ca-n România să fie aproximativ 180 mii de oameni care au epilepsie. Sperăm în viitor să dăm date exacte cu privire la prevalența epilepsie în România” a explicat prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, invitată în emisiunea „Sistemul Medikal”.

Colaborare la nivel european

Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, prin Centrul de Expertiză de Boli Rare Neurologice Pediatrice, au încheiat parteneriate de colaborare cu Rețeaua Europeană de Epilepsii Rare, beneficiind de baza de date a acestui organism.

„În acest moment Centrul de Expertiză de Boli Rare Neurologice Pediatrice care este membru al Rețelei Europene de Epilepsii Rare a reușit să instaleze baza de date oferită de această instituție. Planul pentru viitor este să avem Rețeaua română de epilepsii, să venim în contact cu toți colegii noștri care se ocupă de pacienți cu epilepsie și să extindem baza de date și în alte centre” mai spune Centrul de Expertiză de Boli Rare Neurologice Pediatrice.

Această colaborare poate fi extinsă și către alte spitale din țară, astfel încât și alți medici români să beneficieze de expertiza specialiștilor europeni.

„Am vrea să beneficieze toată lumea de ceea ce noi reușim să beneficiem, de expertiza altor colegi din Europa. Astfel încât vom putea discuta împreună cu colegii noștri cazurile complicate pe care nu le-au putut rezolva” mai spune prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, invitată în emisiunea „Sistemul Medikal”.

Categorii: Știri, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea