ALERTĂ: CORONAVIRUS BREAKING MEDIKA Știri

VIDEO Pregătirile preoperatorii post-Covid-19 diminuează numărul de operații cu 70%. Asta e situația la IOB, spune dr. Bogdan Tănase

La circa două de luni de la momentul la care operațiile au fost limitate doar la cazurile considerat absolut urgente, medicii de la Institutul Oncologic București  încep, în sfârșit, să-și reia activitatea, însă la capacitate de doar 30 la sută, după cum apreciază specialiștii, ceea ce până la urmă înseamnă foarte puțin în raport cu situația bolnavilor oncologici în cazul cărora tratamentul și operațiile pot face diferența rapid între viață și moarte.

Într-o intervenție la Medika Tv, în emisiunea Medika Special, dr. Bogdan Tănase, director medical al Institutului Oncologic București, a dezvăluit că medicii au început să-și reia activitatea chirurgicală de circa 2 săptămâni, însă nivelul intervențiilor chirurgicale se situează, undeva, la 30 la sută.  Dr. Tănase a și explicat motivele pentru care chirurgii oncologi nu pot face mai multe operații, în această perioadă.

” Noi funcționăm cam la 30 la sută din capacitatea de dinainte de pandemie, nu din cauză că nu am putea noi să operăm ca personal sau ca dotări ci  pentru că pacienții trebuie să treacă prin testarea preoperatorie, care e obligatorie, după părerea mea.  Operațiile oncologice sunt destul de mari si destul de  solicitante și pacienții trebuie să fie în cea mai bună formă, nu au nevoie în nici un caz de o infecție Covid.  Pe de altă parte, există riscul ca în timpul procedurilor să fie generați aerosoli care să ducă la îmbolnăvirea personalului medical sau a altor pacienți, și de aceea trebuie să se facă această testare înainte de operație.  Sunt internați, izolați singuri în saloane, testați, așteaptă rezultatul testului, circa 24 de ore. De aceea nu putem folosi toată capacitatea de paturi a spitalului” a declarat dr. Bogdan Tănase de la Institutul Oncologic București.  

Dr. Tănase a dezbătut la Medika Tv și ce se va întâmpla în acest spital după momentul 15 mai, când măsurile impuse din cauza coronavirusului se vor relaxa: ”Pandemia nu a terminată, aglomerația va aduce cu ea risc mare de contaminare. Suntem într-adevăr pe o pantă descendentă , dar nu trebuie să ne relaxăm. La Institutul  Oncologic București vom menține  măsurile de triaj și respectarea tuturor măsurilor de protecție impuse atât personalului medical cât și pacienților, în primul rând de a purta mască și de păstra distanța socială”.

etichete