Deși în România se efectuează, în medie, până la 300 de intervenții chirurgicale de transplant anual, numărul persoanelor care au nevoie de un organ nou pentru a supraviețui este mult mai mare. Găsirea donatorilor este un proces dificil, iar specialiștii susțin că este nevoie și de modificări legislative pentru susținerea actului donării de organe.
„La acest moment se află aproximativ 2500 de pacienți pe lista de transplant renal, de la donatorii în moarte cerebrală, într-adevăr, cifra este mai mică decât în trecut, dar este evident că suntem în situația în care cererea depășește cu mult oferta, având în vedere că în România facem undeva la 200-300 de transplanturi pe an și sigur că trebuie să îmbunătățim semnificativ condiția poate cu o promovare a actului de donare în rândurile populației” susține dr. Bogdan Sorohan, șef de lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.
Totodată este nevoie de schimbări legislative astfel încât populația să devină mult mai conștientă și cooperantă în legătură cu donarea organelor.
„Poate am putea schimba cumva lucrurile și la nivel legislativ, pentru a aduce în prim plan donarea de la donatori aflați în moarte circulatorie. Se vorbește despre asta și în România și în alte state a devenit deja normalitate” mai spune dr. Bogdan Sorohan, șef de lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.