Medicii le recomandă părinților să fie foarte atenți cu privire la stilul de viață al copiilor. Pentru a evita bolile cronice la maturitate, adulții trebuie să le ofere celor mici alimente sănătoasă și multă mișcare.
Copiii ar trebui încă de mici să învețe ce înseamnă un stil de viață sănătos. Iar educația ar trebui să se facă de acasă, spun specialiștii.
„Din copilărie noi ar trebui, ca părinți, să le imprimăm copiilor ideea de stil de viață sănătos. Adică, eu nu zic că nu trebuie să mănânce pizza, torturi sau să bea sucuri acidulate când merg la o petrecere, dar nu în fiecare zi. Să nu fie obișnuită„ susține dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie.
Fără alimente nesănătoase
În primul rând, un stil de viață sănătos pentru copii înseamnă renunțarea la alimentele nesănătoase de tip fast-food sau junk food. Medicii susțin faptul că mulți părinți preferă aceste alternative alimentare, în detrimentul celor sănătoase care i-ar putea feri pe copii de problemele medicale.
„Stilul acesta de viață sănătos înseamnă cât mai puțin fast-food, prăjeli, mâncare aditivată din comerț. Dulciuri concentrate în exces, băuturile carbogazoase și energizante nu sunt deloc bune. Multe conțin zahăr, dar mare atenție la îndulcitorii de tip aspartam, care s-a dovedit că au efecte cancerigene în timp” mai spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie.
Mișcarea, beneficii la orice vârstă
Pe lângă alimentație, copiii au nevoie și de multă mișcare pentru a crește sănătoși. Așa că ei trebuie încurajați să petreacă mai puțin timp în casă, în fața ecranelor, și să iasă afară pentru mișcare. Chiar și implicarea în activități sportive le-ar putea fi benefică.
„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe mișcare, tinerii sunt tot mai obezi. Ce caută obezitatea la copiii noștri? Noi nu eram așa, pentru că ieșeam de la școală, ieșeam în fața blocului alergam, săream coarda, băteam mingea” recomandă dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie.