Dacă în trecut absolvenții Facultății de Medicină alegeau la examenul de Rezidențiat chirurgia generală în număr foarte mare, astăzi popularitatea acestei specialități medicale a scăzut. Profesorii care-i pregătesc pe mediciniști susțin faptul că este considerată o „specialitate stresantă” de către viitorii rezidenți.
Chirurgia generală este o considerată o specialitate medicală foarte grea, de aceea numărul tinerilor absolvenți ai Facultății de Medicină care o aleg la Rezidențiat s-a diminuat.
„Ca să zic aşa, în secolul trecut, când am început noi rezidenţiatul, era foarte preţuită chirurgia generală, specialităţile chirurgicale, trebuia să ai un punctaj foarte mare la rezidenţiat să poţi obţine un astfel de post. Cumva, medicul se identifica cu specialităţile chirurgicale. Acum, evoluţia socială şi, cred eu, poate şi un pic comoditate care s-a instalat în rândul studenţilor nu-şi mai doresc specialităţi grele şi există o oarecare reţinere în a alege specialităţi chirurgicale” a declarat la Medika TV, profesorul universitar George Jilescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din București.
Specialitățile medicale considerate grele impun viitorilor medici specialiști o serie de sacrificii, pe care tinerii de astăzi nu mai sunt dispuși să le facă.
„Îţi trebuie vocaţie, îşi trebuie un pic de spirit de sacrificiu şi să pierzi nopţi şi să faci gărzi, să jonglezi între viaţa privată şi cea profesională în favoarea celei profesionale, de foarte multe ori, lucru pe care tinerii din ziua de azi nu mai sunt atât de dispuşi” a explicat dr. George Jilescu.