Pentru a nu strica atmosfera sărbătorii Paștelui cu vizitele la camera de gardă, medicii ne învață cum trebuie să mâncăm responsabil. Putem să ne bucurăm de toate preparatele tradiționale, dacă respectăm indicațiile specialiștilor în ceea ce privește felul în care ele trebuie consumate.
„În primul rând trebuie să înțelegem că nu se exclude absolut niciun aliment dintre cele tradiționale, dar este bine să ținem seama că trebuie moderație și trebuie să fim atenți la cum le combinăm” a explicat asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, invitată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”.
Dimineți de sărbătoare DOAR cu drob și legume
Din punct de vedere alimentar, putem începe dimineața de Paște cu drob și ouă fierte, fără a adăuga însă și preparate care conțin maioneză. În locul lor putem folosi legume și pânine integrală.
„Putem începe dimineața cu drob și cu ou fiert, fără maioneză. Nu la aceeași masă trebuie să mâncăm și carne de miel și sarmale. Putem pune lângă drob și ou culoare care să vină din legume crude. Ele adaugă un plus de vitamine și minerale și trebuie incluse indiferent dacă vorbim despre o masă principală sau, de ce nu, de gustare” susține asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Ce mâncăm la prânz?
Pentru prânz putem opta să mâncăm sarmale sau friptură de miel. Sarmalele ar trebui însă pregătite cu un tip de carne mai slabă, iar friptura de miel ar trebui preparată la cuptor, în niciun caz prăjită.
„Masa de prânz ar trebui să fie cea cu sarmale sau cu friptură de miel. Sarmalele pot fi pregătită cu carne mai puțin grasă, ar trebui să fie adaptate porțiile, dacă vorbim de adulți sau copii. Vedeta acestei perioade este carnea de miel. Este o carne grea, este o carne o consumăm ocazional și ar fi indicat să nu o consumăm sub formă prăjită. O carne de miel la cuptor lângă ea să aducem să aducem un aport de legume. Putem să o servim cu salată verde și cu o felie de pâine integrală pentru că nu trebuie să uităm de carbohidrații complecși” mai spune asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Între mese putem avea gustări cu pască și cozonac. Specialiștii ne recomandă să nu combinăm aceste preparate, ci să le mâncăm separat. „Putem să mergem către gustare și să gustăm cozonac, dar nu la aceeași masă care să fie bogată. Am avut la prima gustare o bucățică de cozonac, putem lăsa pasca la a doua gustare. Niciodată împreună pentru că reprezintă un aport considerabil de carbohidrați„ a mai explicat asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.