Efortul prea mare sau sarcina, în cazul femeilor care vor să devină mame, pot afecta musculatura abdominală. Această problemă medicală poartă numele de „diastazis de mușchi drepți abdominali” și poate crea foarte multe neplăceri persoanelor care se confruntă cu ea.
„Diastazisul de mușchi drepți abdominali înseamnă o distanță între acești doi mușchi. Mușchii abdominali sunt așa cum îi știm cu toții acele „pătrățele”. Între acești mușchi, în mod fiziologic, există o distanță de aproximativ 2 cm. Diastazisul, ca diagnostic, îl definim ca lărgirea acestui spațiu dintre mușchii drepți abdominali, de peste 2 cm. Poate fi oricât de mare peste 2 cm, dar atunci ne punem probleme că este o boală” susține dr. Cristina Amza, medic specialist chirurgie generală, invitată în studioul „Doctor Medika”.
Principalele simptome
Simptomele acestei probleme medicale sunt caracterizate, în primul rând, de apariția unei umflături la nivel abdominal. Apoi, pacientul poate resimți dureri la nivelul peretelui abdominal sau chiar dureri de spate. Intensitatea acestor dureri nu este mare și poate fi atenuată cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare.
„Ca manifestări, principala manifestare, este că apare o umflătură pe linia de mijloc a abdomenului. Poate fi situată mai sus sau mai jos de ombilic. Poate fi chiar de sus de jos. Umflătura este cea care deranjează, nu celelalte simptome. Pot să apară și dureri ale peretelui abdominal sub formă de jenă sau de înțepătură. Putem să avem dureri de spate, pentru că musculatura abdominală contribuire la menținerea unei posturi corecte” mai spune dr. Cristina Amza, medic specialist chirurgie generală.
Cauzele diastazisului de mușchi drepți abdominali
Această problemă este mai întâlnită în cazul femeilor, decât în cel al bărbaților. Prezența diastazisului de mușchi drepți abdominali la femei este dată de sarcină. Dezvoltarea fătului determină o creștere a presiunii în interiorul abdomenului, presiune care poate genera distanțarea mușchilor drepți abdominali.
În cazul bărbaților, cei care suferă de obezitate sau sportivii care fac foarte mult efort prin ridicarea greutăților, pot suferi de diastazis de mușchi drepți abdominali.
„În ceea ce privește cauzele, în primul rând aș aminti faptul că este o problemă mai des întâlnite la femei, din cauza sarcinii. Sarcina pune presiune pe cavitatea abdominală. Totuși, este o afecțiune întâlnită și la bărbați. Cei care suferă de obezitate, de constipație cronică sau sportivii care ridică greutăți, pot dezvolta această afecțiune” mai spune dr. Cristina Amza, medic specialist chirurgie generală.