În ultima vreme, tot mai multe persoane apelează la tratamente prescrise persoanelor care suferă de obezitate și diabet, ce par să aibă efecte și asupra kilogramelor în plus. Aceste tratamente sunt eficiente pentru bolile împotriva cărora luptă, dar sunt contraindicate persoanelor care nu au nevoie să și le administreze.
„În primul rând trebuie să ținem seama că obezitatea este o boală cronică. Deci trebuie să o tratăm. Aceste clase de medicamente sunt clase noi de medicamente care pot fi folosite atât în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 cât și în cazul obezității. În caz de obezitate sunt folosite în anumite doze comparativ cu situațiile în care le folosim pentru tratamentul diabetului de tip 2. Deci substanța ca atare poate servi și pentru scădere ponderală și pentru tratamentul diabetului de tip 2. Diferă concentrația la care merge” susține asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.
Îmbunătățesc funcția cognitivă
Mai mult decât atât, pe lângă controlul greutății, aceste medicamente par să aibă efect și asupra funcției cognitive. Ele pot preveni apariția depresiei și anxietății sau pot ține sub control aceste probleme, în momentul în care s-au instalat.
„Aceste medicamente se pare că ajută pacientul și din punct de vedere cognitiv. Adică îmbunătățesc cogniția pe termen lung, scad depresia și an și anxietatea și oferă beneficii și pe partea de sănătate mintală. Mai mult, studiile noi arată beneficii și în cazul în care pacientul înregistrează anumite adicții. Au fost publicate studii privind rolul acestor substanțe noi, și mă refer aici la agoniștii de GPL 1, cu privire la beneficiile pe care le au în ceea ce privește consumul de alcool, tutun și inclusiv de tipul drogurilor. Pentru că acționează la nivel cerebral” mai spune asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.
Doar medicul le poate elibera
Cu toate acestea, nu oricine poate beneficia de aceste medicamente. Indicația pentru administrarea lor și felul în care trebuie dozate sunt stabilite de medic. Tot medicul decide cine are nevoie de astfel de medicamente și cine nu.
„Indicația o stabilește medicul precum și excluderea cazurilor care nu pot fi candidate pentru inițierea acestui tip de tratament. Pentru că așa cum suntem obișnuiți până și paracetamolul are contraindicații și precauții” mai spune asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Medicină.