Hidratarea eficientă ajută organismul să funcționeze corespunzător. Carența de apă poate provoca disfuncții în corp, iar una dintre problemele medicale des întâlnite din cauza deshidratării este formarea pietrelor la rinichi. Astfel, medicii recomandă să respectăm regula celor doi litri de apă pe care trebuie să-i bem în fiecare zi.
Factorii de risc în apariția pietrelor la rinichi sunt diverși, însă deshidratarea este de departe cel mai important dintre ei.
„Când vorbim de litiaza renală vorbim de o multitudine de factori. În primul rând putem vorbi despre factori genetici, vorbim despre factori dietetici și alimentari, precum și deshidratarea. Deshidratarea este cel mai important factor de risc pentru apariția pietrelor la rinichi” susține dr. Cristian Mareș, medic specialist urolog în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
Din cauza deficitului de apă din corp, sărurile prezente în urină se sedimentează și formează astfel pietrele la nivelul rinichilor.
„Litiaza renală nu se formează niciodată peste noapte, indiferent de factorii de risc, dar noi dacă ne păstrăm un nivel scăzut de hidratare acele săruri care sunt prezente în mod normal în urină ele se hipersaturează, se sedimentează și, în timp, pot apărea pietre la rinichi” mai spune dr. Cristian Mareș, medic specialist urolog în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.