Cancerul pulmonar reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni oncologice, având o mortalitate ridicată. Motivele pentru care mortalitatea pe care o provoacă este atât de mare sunt generate de lipsa simptomelor sau a programelor de screening prin care boala poate fi prevenită.
Cancerul pulmonar este considerat de către medici un cancer „silențios”, din cauza faptului că nu are simptome specifice. Iar în lipsa lor este diagnosticat mult prea târziu.
„Sunt câțiva factori care fac din cancerul pulmonar o boală cu o mortalitate atât de mare. Este un neoplaz silențios, un neoplaz care aduce pacientul la doctor într-o stare avansată. Nu dă simptome, păcălește pacientul și dacă are simptome sunt vagi, fără a-l face pe pacient să se gândească la faptul că are o problemă medicală serioasă. Poate să apară o tuse seacă, durează mai mult, dar pacienții ajung târziu la medic, atunci când speranța de viață este mică, indiferent de tratamentul administrat” a declarat la Medika TV, dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică, Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.
Dincolo de lipsa simptomelor, boala nu poate fi depistată la timp și din cauza faptului că nu există programe de screening dedicate cancerului pulmonar.
„Un alt factor de risc este reprezentat de lipsa prevenției. Nu am reușit să ajungem la o prevenție serioasă în ceea ce privește cancerul pulmonar. Sunt niște protocoale de screening în alte state care trimit pacientul către radiologie, pentru un examen CT, dar nu suntem încă convinși de utilitatea acestor programe. Colegii din statele unde există astfel de programe nu sunt convinși că sunt utile, pentru că nu aduc foarte mulți pacienți în stadii incipiente pentru a fi tratați” a mai spus dr. Felix Dobrițoiu.