Pentru o dantură fără probleme, trebuie să acordăm o deosebită atenției prevenției medicale care are legătură cu sănătatea orală. Menținerea sănătății orale prin prevenția medicală este o măsură care ne scutește de costuri ridicate pentru procedurile stomatologice.
Prevenția medicală pentru sănătatea orală este foarte ușor de realizat, mai ales că, în principiu ea presupune o igienă orală făcută acasă. Tot ce trebuie să facem, în prima fază a prevenției medicale pentru sănătatea orală, este să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, preț de 3 minute.
„ABC-ul cunoștințelor pe care orice pacient ar trebui să le aibă. De ce? Pentru că în momentul în care știm asta, putem lua decizii avantajoase pentru noi. Pornind de la clasica și simpla prevenție. De ce să tratăm ceva când putem preveni? Prevenția este cea mai simplă armă pe care o avem, dacă ne prezentăm la consult, avem șansa să descoperim ceva într-un stadiu incipient și totul este mult mai ușor de tratat și fără durere și timp mult alocat și fără manopere lungi” a explicat dr. Daiana Doble-Dobraș, medic stomatolog, Clinica MaxiloMED, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, difuzată pe postul de televiziune Medika TV.
Prevenția înseamnă vizite regulate la cabinetul medicului stomatolog
Pe lângă igiena orală personală, prevenția medicală pentru sănătatea orală presupune și vizite regulate la cabinetul stomatologic. În practică, este necesar ca pacienții să vină la controale preț de două ori pe an. În urma acestor controale, medicii pot descoperi eventualele probleme stomatologice.
„Prevenția începe cu o simplă vizită în cabinetul medicului stomatolog. O simplă vizită, o dată la 6 luni. Dacă 6 luni reprezintă o durată calendaristică pentru unii pacienți hai să fie 8 sau 10 luni. Dar să facem din asta un obicei, să ni se pară mersul la un consult stomatologic floare la ureche, să ni se pară normalitatea” a mai spus dr. Daiana Doble-Dobraș, medic stomatolog, Clinica MaxiloMED.