Tot mai multe studii vorbesc despre faptul că mediul nostru de viață are un impact semnificativ asupra creierului nostru. Astfel, dacă trăim într-un mediu agitat, plin de zgomot, atunci creierul nostru poate avea de suferit. Pe de altă parte, dacă ne place să trăim în locuri liniștite, relaxate, înconjurați de oameni pozitivi atunci creierul nostru se va simți odihnit și binedispus.
„În momentul în care noi suntem foarte agitați și mediul înconjurător acționează asupra noastră, noi nu mai putem avea un creier liniștit și odihnit, care să funcționeze la un nivel optim. În momentul acela devenim mai alerți și mai obosiți. Iar astfel pot apărea simptome ale unor potențiale boli în viitor” a explicat Delia Viorica Rus, neurotrainer, cofondatoare Clinica Brainfit Neurofeedback, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Ce este neuroplasticitatea?
Impactul mediului asupra creierului este oferit de neuroplasticitate, asta înseamnă că el încearcă să se adapteze în funcție de factorii de mediu.
„Mediul în care trăim, din păcate, este unul care nu ne ajută, mai ales în condițiile actuale. De ce se întâmplă asta? Pentru că creierul are capacitatea de neuroplasticitate. Ce înseamnă asta? El se modifică sunt influența factorilor de mediu. Dacă primește durere asta vede, dacă primește bucurie, atunci el vede bucurie” mai spune Delia Viorica Rus, neurotrainer, cofondatoare Clinica Brainfit Neurofeedback.