Sănătatea în România

(VIDEO) GRAV ÎN PANDEMIE. Cronicii nu-și mai iau tratamentele. Consumul de medicamente, mai mic cu 8%

Efectele celor două luni de izolare se resimt și asupra stocurilor de medicamente, în special cele destinate bolnavilor cronici. Specialiștii în domeniul farmaceutic susțin faptul că se constată o scădere a consumului de medicamente prescrise pentru pacienții cronici.

Invitat la emisiunea „Medika Special” difuzată pe Medika TV, Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente a explicat care este nivelul scăderii consumului de medicamente prescrise de medicii specialiști pentru bolnavii cronici. „Pacienții nu și-au mai luat medicamentele. Din datele pe care le avem noi consumul medicamentelor cronice a scăzut cu 8%. Noi am tras un semnal de alarmă în acest sens” a precizat Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente.

Factorii care au determinat scăderea consumului de medicamente au fost diverși, după cum a explicat, tot în direct la Medika TV, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: „Cauzele au fost generate de decizia de a închide policlinici, de a închide centrele private, de a închide ambulatoriile spitalelor. Pacienții nu au mai avut unde să meargă pentru control, pentru că deși medicii de familie au fost împuterniciți să elibereze rețete, ei au evitat să le prescrie pentru că puteau face mai mult rău. Au aplicat o politică de refuz în a elibera, în continuare, medicamentele.

Specialiștii speră ca situația să se remedieze în următoarele săptămâni. „Am ieșit din izolare, pacienții se vor duce la medic își vor lua rețetele. Există chiar un plan de a stabili prescripția pe 3 luni la toate medicamentele cronice. Cu aceste rețete, se vor duce la farmacii și va apărea un consum mai mare decât era inițial” a explicat Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor de Medicamente, în direct la Medika TV.