(VIDEO) EXPERT ROMÂN: cum își poate asigura România accesul la suficiente doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, atunci când va exista unul

Găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus este o chestiune de durată, caz în care lumea întreagă trebuie să se înarmeze cu răbdare, iar autoritățile statale să aplice, în continuare, strategii de reducere a numărului de îmbolnăviri. Ultimul anunț al directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, făcut în fața deputaţilor din Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European, arată că estimările conduc către scenariul găsirii unui vaccine, peste un an. „E foarte greu să spunem cu siguranţă că vom avea un vaccin. Nu am avut niciodată un vaccin împotriva vreunui coronavirus. Aşadar, acesta ar fi, atunci când va fi descoperit şi sperăm că va fi descoperit, primul vaccin de acest tip”, a declarat directorul OMS. În acest moment, există peste 100 de vaccinuri în lucru, unul singur având un avans considerabil.

Țările candidate care ar putea aduce, mai devreme, rezultate notabile în planul dezvoltării unui vaccin sunt cele care au investit în cercetare în acest domeniu, a explicat la Medika TV, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate:

Cu resursele financiare proprii, România nu își poate asigura accesul la cantitatea necesară pentru vaccinarea populației vulnerabile și pentru stoparea pandemiei. Scenariul cel mai probabil este cel în care țara noastră va beneficia, într-o primă fază, de mecanisme și ajutoare europene de urgență pentru ca românii să aibă acces la noul vaccin: 

Pe termen lung, însă, pentru că lupta cu SARS-CoV-2 nu se va încheia prea curând, țara noastră trebuie să pună la punct un sistem care să îi faciliteze obținerea dozelor necesare. O soluție ar fi utilizarea unor capacități proprii de producere, aflate în sistemul public sau privat românesc:

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea