Erupția dinților de lapte aduce cu ea o serie de senzații neplăcute copilului. Pe lângă inflamarea și disconfortul de la nivelul cavității orale, cel mic este iritat și poate avea stări de subfebrilitate. Toate aceste probleme pot fi atenuante cu ajutorul cremelor speciale, dar și altor dispozitive create special pentru copii.
Medicii recomandă părinților să nu se sperie în momentul în care dispoziția copilului e schimbă, odată cu erupția dinților. Stările de agitație și chiar subfebrilitatea sunt normale, dar pot fi ținute sub control.
„Cel mic poate să aibă o atitudine iritabilă, să aibă o stare ușor subfebrilă. Hipersalivație, iar părintele trebuie să curețe înainte foarte bine saliva de pe bărbie, de pe piept cu o cârpă umedă, pentru că va irita pielea. Putem să apelăm la tot felul de dispozitive cu gel pe care le punem la frigider, apoi le dăm celui mic să le bage în gură pentru a calma inflamația locală” susține dr. Teona Lupu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Când apar primii dinți de lapte?
În mod concret, nu există o perioadă de timp bine stabilită în care dinții de lapte pot erupe. Totuși, potrivit literaturii de specialitate, în jurul vârstei de 6 luni apare primul dinte al copilului. Dinții vor erupe treptat, până la vârsta de 2 ani și jumătate, spun specialiștii.
„Cartea spune că în jurul vârstei de 6 luni ar trebui să apară primul dinte, dar părinții nu ar trebui să se sperie nici dacă se întâmplă mai devreme, de obicei am avut pacienți și la 5 luni și chiar la 4 luni jumătate. Nu este o tragedie, este perfect normal. Aceste grafice sunt făcute ca niște medii, dar media presupune mai multe variante. Prin urmare, 6 luni în teorie, apariția primului dinte. În jurul vârstei de un an apare primul molar de lapte. Și atunci s-ar putea ca atmosfera în casă să nu fie tocmai plăcută și ca încheiere a erupției dentare, undeva în jurul vârstei de 2 ani, 2 ani și jumătate, ultimul molar” a mai spus dr. Teona Lupu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.