VIDEO Endometrioza, o boală foarte greu de diagnosticat

Deși consecințele asupra sănătății femeilor pe care le provoacă endometrioza sunt mari, boala este foarte greu de diagnosticat. În unele cazuri, este nevoie de ani buni pentru ca boala să fie descoperită de medici.

„Din păcate există studii care au demonstrat că avem o  întârziere a diagnosticului undeva între 10 și 12 ani, în țările vorbitoare de limbă germană, și probabil că această latență există și în România. Este cauzată în primul rând de caracterul cameleonic al bolii, care poate să mimeze alte tipuri de patologii și atunci pacienta este îndrumată către alte specialități care nu ai nimic în legătură cu endometrioza, deci aici poate pacienta pierde mult timp” susține dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Endo Institute ‒ Centru de Excelență în Managementul Endometriozei și Șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria.

O altă problemă în diagnosticarea tardivă a endometriozei sunt și cutumele, potrivit cărora la orice menstruație apariția durerilor este un simptom normal.

„Din păcate există și aceste cutume care cumva validează durerea menstruală și o acreditează că este normală și aici se pierde iar mult timp. Și din păcate și corpul medical poate că nu e suficinet de în temă, conștient de importanța acestei boli, de impactul social și de numărul mare de paciente afectate de această boală. Nu este o boală rară, este o boală extrem de frecventă. Din punctul meu de vedere este o problemă de sănătate publică și trebuie privită ca atare”  susține dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Endo Institute ‒ Centru de Excelență în Managementul Endometriozei și Șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Premiere, Regina Maria.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea